Erdogan szándékosan hozhatta kínos helyzetbe Putyint a kamerák előtt

Erdogan szándékosan hozhatta kínos helyzetbe Putyint a kamerák előtt

Erdogan nem egyszerre lépett be a sajtó kamerái elé Putyinnal, hanem csaknem egy percig váratta orosz partnerét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Teheránban találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, akivel többek között az ukrajnai háborúról és a szíriai konfliktusról is tárgyaltak. Ez volt Putyin második személyes találkozója a NATO-tagállam Törökország államfőjével Oroszország Ukrajna elleni háborújának február 24-i kezdete óta.

Ugyanakkor a nyilvános találkozó egy diplomáciai közjátékkal kezdődött, ugyanis Erdogan nem egyszerre lépett be a sajtó kamerái elé Putyinnal, hanem csaknem egy percig váratta partnerét.

Külpolitikai szakértők szerint ez nem véletlen volt; Erdogan egy 2020-es incidenst törleszthetett, amikor az orosz elnök váratta őt meg.

A The Guardian rámutatott, az orosz államfőnek szokatlan lehetett a helyzet, ugyanis jellemzően ő szokta megváratni tárgyalópartnereit. Putyin kénytelen volt egyik lábáról a másikra billegve, némán várni Erdogan elnökre, miközben minden kamera őt figyelte.

Amikor Erdogan megjelent a teremben, Putyin egy pillanatra széttárta karjait, jelezve a váratás miatti elégedetlenségét.