Megszüntették a nyomozást a gyulai ellenzéki aktivistával szemben is

Megszüntették a nyomozást a gyulai ellenzéki aktivistával szemben is

A rendőrség szerdán állította elő a gyulai Csóka-Szűcs Jánost, a helyi Kossuth Kör vezetőjét. A férfit rémhírjtesztésért vitték be, házát átkutatták, telefonját és számítógépét pedig lefoglalták. 

A férfi bűne az volt, hogy a Facebookon a "Gyulai cenzúramentes csevegő" nevet viselő csoportban, Hadházy Ákos független képviselő posztjához hozzátette: 

"Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat"

A rendőrség akkori közlése szerint a férfi a "rémhírterjesztést" április 20-án követte el.

Ezen a napon Gyulán is tiltakoztak Kásler Miklós átszervezési rendelete ellen (a kórházaknak mindössze egy hétvégéjük volt végrehajtani több kórházban ápolt beteg hazaküldését), mellyel Hadházy Ákos független parlamenti képviselő budapesti, Clark Ádám téri akciójához csatlakoztak.

A rendőrség szerint ez a mondattal a Kossuth Kör elnöke „a veszélyhelyzetben veszélyeztette a védekezés hatékonyságát.” Csóka-Szűcs négy órát volt a rendőrségen. Sajtóinformációk szerint a férfit azt követően engedték el, hogy az őt kihallgató nyomozó megkérdezte, kivel szeretne beszélni, Csóka-Szűcs pedig a Momentum két európai parlamenti képviselőjét, Cseh Katalint és Donáth Annát nevezte meg. Emellett érthető módon mindvégig ragaszkodott ügyvédhez.

A Magyar Narancs információi szerint végül péntek délután az ügyészség megszüntette az eljárást a férfi ellen.

Gyulán péntek délután egy "demonstratív séta" keretében Hadházy Ákos, Szél Bernadett, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András a városi rendőrkapitánysághoz sétáltak, hogy megkérdezzék a rendőri vezetőket az intézkedés jogosságáról, megalapozottságáról. A rendőrkapitány előre közölte, hogy halaszthatatlan elfoglaltsága miatt nem tudja fogadni a képviselőket - írja a Magyar Narancs.

"Nosztalgikus érzéssel tölt el, hogy így reagáltak a véleményemre, bár azt gondolom, ez nem olyan, amire így kellene válaszolniuk"

- mondta Csóka-Szűcs a demonstráció elején.

Szél Bernadett szerint az a fontos, hogy most itt vannak a demonstrálók, hiszen - mint mondta - "a kormány nem tud mit kezdeni a szolidaritással". A független országgyűlési képviselő szerint a kormány részéről ez egy teljesen tudatos terv volt, mert azt akarják, hogy "féljen a város és féljen ez az ország". Szél Bernadett szerint ezért pontosan az ellenkezőjét kell csinálni annak, mint amit a kormány szeretne, mivel "ha megijedünk és nem állunk ki egymásért, akkor ők nyernek".

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke emlékeztetett: Csók-Szűcs János "bűne" az volt, hogy felvetette, hogy Gyulán kiürítettek 1200 ágyat, ami egyébként igaz.

"Pontosan azért tartottunk a teljhatalom törvénytől, mert lehetőséget ad arra, hogy jóravaló, tisztességes ellenzéki embereket vegzáljanak a hatóságok útján. Ez történt itt Gyulán is"

Márki-Zay Péter szerint "Jánossal a hatalom példát kívánt statuálni, azt kívánja, hogy mindenki féljen". A Mindenki Magyarországért Mozgalom elnökének értékelése szerint van is ilyen hatása, mint mondta: "Sokan megijednek, mostantól kezdve óvatosabban fogalmaznak, vagy nem mernek megosztani posztokat, mert félnek, hogy tőlük is elveszik a telefonjukat, laptopjukat vagy ujjlenyomatot vesznek."

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint igenis foglalkozni kell ezzel, mert különben ez csak folytatódni fog. Szerinte a Fidesz szavazók még mindig nem látják, hogy milyen is ez a rendszer.

"Akkor fogják majd látni, amikor őket, vagy amikor a testvérüket, szomszédjukat tartóztatják le"

Szerinte még "nagyon sok mártír" lesz ebben az országban.

"Ahhoz hogy ezek a tolvajok odakerüljenek, ahova valók, az igazságszolgáltatás elé, ahhoz még nagyon sok mártír és nagyon sok hős kell"

- mondta. Emlékeztetett: Kun Béláék annak idején a rabolt vagyonnal együtt menekültek el az országból, ezért most azt ajánlotta Orbán Viktornak:

"Most kezdjen el kipcsakul tanulni, mert ha ő Rákosiéhoz hasonló diktatúrát épít, akkor nem lesznek nyugodt, békés nyugdíjas évei Magyarországon"

Mint ismert, Csóka-Szűcs mellett egy 64 éves szerencsi férfit is előállított a rendőrség, vele szemben már csütörtökön megszüntették a nyomozást.