Rendben megérkezett a négy űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra

Rendben megérkezett a négy űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra

A három amerikai és egy orosz űrhajós alkotta csapat fél évet tölt majd a Föld körül keringő modulon, a világűrben.

Megérkezett kedden az előző nap útra kelt négy űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy kutatásokat végezzenek a világűrben, és leváltsák az előző legénységet - adta hírül az MTI. A legénység egyébként a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9 hordozórakétájával összekapcsolt Crew Dragon űrhajóval indult útnak az űrállomásra.

A három amerikai asztronautából és egy orosz kozmonautából álló csapatot az ISS jelenlegi legénysége fogadta az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által megosztott felvételek szerint.

Az új - Crew 8 - legénység 16 órás utazás után érkezett meg a Föld felett mintegy 420 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra.

A NASA űrhajósai, Michael Barratt, Matthew Dominick és Jeanette Epps, valamint Alekszandr Grebjonkin orosz űrhajós alkotta csapat

a tervek szerint hat hónapot tölt az ISS-en, ahol különböző kutatásokat és orvosi kísérleteket is elvégeznek majd.

Eppsnek, Dominicknek és Grebjonkinnak ez a harmadik űrutazása a Föld körül keringő űrállomásra, melynek fedélzetén jelenleg hétfős legénység - a Crew 7 - tartózkodik, ők várhatóan egy hét múlva térnek vissza a Földre.

Nem mellékesen a Nemzetközi Űrállomás azon kevés területek egyike, ahol az Egyesült Államok és Oroszország még mindig együttműködik az ukrajnai háború miatti nemzetközi szankciók ellenére.

(Címlapkép: Alekszandr Grebjonkin, a Roszkozmosz, valamint Michael Barratt, Matthew Dominick és Jeanette Epps, a NASA űrhajósai (b-j) búcsúzkodnak a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2024. március 3-án. MTI/AP/John Raoux)