Megkezdődik a vita az Alaptörvény tizedik módosításáról: a háború miatt folytatnák a rendeleti kormányzást

Megkezdődik a vita az Alaptörvény tizedik módosításáról: a háború miatt folytatnák a rendeleti kormányzást

Az alaptörvény tizedik módosításának vitáját kezdi meg a Ház kedden. A változtatás megadná a kormánynak azt a felhatalmazást, hogy ha kell, az Ukrajnában folyó háború miatt gyors döntést hozhasson - foglalta össze rendkívül talányosan a rendeleti kormányzást az MTI.

Tartani akarják a veszélyhelyzetet, ehhez benyújtották az alaptörvény 10. módosítását

Benyújtottam az Országgyűlésnek az Alaptörvény 10. módosítását - közölte kedd délutáni Facebook-posztjában Varga Judit. Az igazságügyi miniszter azt írta, az orosz-ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett és megváltoztatta az európai gazdasági kilátásokat is, ezen kihívások kezeléséhez és kivédéséhez pedig hazánknak biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.

Az alaptörvény módosívásával együtt tárgyalja meg az Országgyűlés a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést is.

Az Országgyűlés ugyancsak megvitatja a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatot, majd napirend utáni felszólalásokkal zárja keddi munkáját.