Rendkívüli parlamenti ülésnap jöhet

A devizahitelesek ügyében a februári kezdés helyett a Jobbik megpróbál már most összehívni egy rendkívüli parlamenti ülésnapot.

A devizahitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását szorgalmazó pártalelnök a kezdeményezéssel „teljes körű” megoldásra törekedne, ugyanis álláspontja szerint a kormány eddigi lépései ugyan esetenként kedvezőek voltak, összességében nem felelnek meg az elvárásoknak. Épp ezért – mint fogalmazott – nem lehet dicshimnuszt énekelni, hiszen sok embernek a mai napig nyakán maradt az igazságtalan hitelkár, amin a kormányzat „átmeneti húzásai” sem javítottak.
 
Z. Kárpát Dániel védőhálót állítana fel a
 
- 250 ezer autóhitelesnek
- 300 ezer egyéb devizaalapú személyi-kölcsönösnek
- és annak a 130 ezer családnak, akik már a 90 nap utáni „tartósan bedőlt” státuszban vannak, és szinte semmi segítséget nem kaptak
A frakcióvezető-helyettes alelnök úgy vélekedett, ha a kormány valóban felelős az állampolgáraiért, akkor egy ilyen súlyos probléma esetén nem várhat a február közepén induló következő parlamenti ülészszakig, hanem azonnal cselekednie kell – egyben arcátlan húzásnak nevezte az olyan megnyilvánulásokat melyek arra vonatkoztak, hogy az emberek személyesen intézkedjenek a bankoknál, a kormány ehhez legfeljebb asszisztálna.
 
Mint kijelentette, jelenleg a devizahitelesek A és B csoportra oszthatók aszerint, hogy segített-e rajtuk a kormány, például a végtörlesztéssel vagy az eszközkezelőbe való bevonással, avagy sem. Z. Kárpát Dániel szerint viszont az ilyen kasztrendszer felállítása megengedhetetlen, mert mindenkinek ugyan akkora segítséget kell nyújtani, ráadásul a „bizonytalan hátterű” forintosítás utáni felerősödött terhek miatt egyre nagyobb veszélyben vannak a hitelesek, a kilakoltatási moratórium határideje pedig egyre közeleg.

Megszólalt az útdíj kapcsán is

A jobbikos politikus kitért az útdíjazásra is, amit elhibázottnak és használhatatlannak nevezett, megjegyezve, hogy a módosítások az elkerülőutakról fogják bevinni a forgalmat a városokba. Z. Kárpát szerint egy olyan indokolatlan teherről van szó, ami ellen tüntetni is fognak – bejelentette, hogy az érintett útvonalak számos pontján fognak demonstrálni a jobbikosok, hogy felhívják a figyelmet erre az „építő helyett romboló” kormányzati intézkedésre.
 
Mint részletezte, az adófizetők
 
- a költségvetésbe befolyó adóforintokkal egyszer már felépítették az utakat,
- majd az üzemanyagon lévő adóból ismét fizettek érte,
- végül a matricákkal ellenszolgáltatás nélkül újra költenek rá.