Rendőri vezetők buktak bele a tuniszi terrortámadásba

"A miniszterelnök tegnap este felkereste a múzeumi negyedet, és számos hibát fedezett fel, ezért több felelős elbocsátása mellett döntött. Köztük volt a tuniszi rendőrség vezetője, valamint a Bardo Múzeum biztonsági főnöke is" - közölte a kormányfői hivatal kommunikációs megbízottja.

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint összesen hat rendőrségi vezetőt cseréltek le a több mint húsz ember halálát okozó terrortámadás miatt.

A terroristák a múlt szerdán támadták meg a tuniszi múzeumot, ahol több száz turista tartózkodott. A lövöldözésben huszonhárom ember vesztette életét, legalább negyvenheten megsebesültek. A biztonsági erők a túszszabadító akció során lelőttek két merénylőt.

A Bardo Múzeum megtámadása több mint egy évtizede a legsúlyosabb merénylet volt az észak-afrikai országban, amely négy évvel az autokrata rendszer megdöntése után végigvitte az átmenetet a demokráciába. Szabad választásokat tartottak, új alkotmányt fogadtak el, s politikai kompromisszumra jutottak egymással a világi és a mérsékelt iszlamista pártok. A biztonsági erőknek azonban még küzdelmet kell vívniuk radikális iszlamistákkal.

Egyelőre nem tudni, hogy a múzeumban lelőtt két terrorista melyik csoporthoz tartozott, az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet azonban nem sokkal a rajtaütés után magára vállalta a merényletet.