Nem árt vigyázni: már új módszert vetnek be a csalók a bankkártyaadatok megszerzéséért

Nem árt vigyázni: már új módszert vetnek be a csalók a bankkártyaadatok megszerzéséért

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat csalás elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen személyekkel szemben, akik magukat különböző bankok alkalmazottainak adják ki - hívta fel figyelmet a rendőrség a honlapján pénteken. 

A csalók hivatalosnak látszó (valójában egy program segítségével generált) banki telefonszámról azzal kerestek/keresnek meg magánszemélyeket, hogy a bankszámláikon gyanús pénzmozgást észleltek, többségében online vásárlások kezdeményezésére való hivatkozással.

Az elkövetők a bizalom elnyerése érdekében a korábban ismeretlen módon megszerzett bankkártyaadatok közül az első 4 és az utolsó 4 számot bediktálják és az ügyféltől csak a kártya középső számait kérik.

Ezt követően, a „probléma” elhárítása érdekében egy TeamViewer, vagy AnyDesk nevű program letöltésére bírják rá a sértetteket, mellyel távoli hozzáférést biztosítanak maguknak az adott eszközhöz, így látnak minden lépést, minden adatot, amit az ügyfél a számítógépén, vagy telefonján végez. Ráveszik a sértetteket arra is, hogy netbankjuk belépési- és bankkártyaadatait megadják, majd ennek révén átutalásokat, internetes vásárlásokat hajtanak végre.

A nyomaik eltüntetése érdekében a csalók a tranzakciók végeztével a letöltött programok törlésére kérik az ügyfeleket.

Emlékeztetnek, hogy

az ilyen telefonhívások esetenként több órán keresztül is eltarthatnak, melyre a rendes banki ügyintézés során nem kerül sor.

A rendőrség felhívta arra is a figyelmet, hogy akik ilyen helyzetbe kerülnének, minden esetben körültekintően járjanak el, haladéktalanul szakítsák meg a telefonhívást, és az esetleges tranzakcióról a bankszámlájukat kezelő pénzintézettől informálódjanak úgy, hogy maguk kezdeményezik a hívást a bank hivatalos telefonszámára.

Végül leszögezték, amennyiben bárki a leírt módszerrel találkozik, tegyen bejelentést a lakhelye szerinti rendőrkapitányságon.