Reptér-visszavásárlás: idén tavasszal kerülhet sor a szerződéskötésre a Budapest Airport szerint

Reptér-visszavásárlás: idén tavasszal kerülhet sor a szerződéskötésre a Budapest Airport szerint

Orbánék mindenképp meg akarják szerezni. A tét nem kicsi: ez lesz a legnagyobb volumenű és legkomplexebb ügylet a rendszerváltás óta.

Mint ismert, az Orbán-kormány eltökélt szándéka, hogy ismét állami kézbe kerüljön a budapesti reptér. A tét nem kicsi: ez lesz a legnagyobb volumenű és legkomplexebb ügylet a rendszerváltás óta.

A legfrissebb hírek szerint hamarosan átveszi a kormány a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret.

A visszavásárlással kapcsolatos tárgyalások ütemezetten, az együttműködés jegyében és megfelelően haladnak a partnerek között, jelenleg már egy olyan fázisban tart, ahol a felek között nagyon közel a végleges megállapodás.

– közölte a Nagy Márton vezette gazdasági minisztérium a repülőtérről az atv.hu-val. Hozzátették:

A szerződéskötésre 2024 tavaszán kerülhet sor.

Tehát ekkor kerülhet részben állami kézbe a budapesti repülőtér.

A reptér kiemelkedő stratégiai eszköz, amelyet a Gyurcsány-kormány elherdált. A tranzakció gazdaságtörténeti jelentőségű, ugyanis a legnagyobb volumenű és legkomplexebb ügylet a rendszerváltás óta.

– tették hozzá.

Mint arról korábban beszámoltunk, bár még meg sem vásárolta a Fidesz-kormány a Budapest Airportot, már készül az állam a repülőtér-üzemeltetésre, méghozzá a hatályos szabályok átírásával. A Fidesz azt tervezi, hogy az új állami reptérüzemeltetőnél eltörlik a nemzetbiztonsági átvilágítást és a vagyonnyilatkozat-tételt, és a köztulajdonban álló munkáltatóval fennálló munkaviszony szabályok sem vonatkoznának rá.

(Címlapkép: Utasszállító repülőgép emelkedik magasba a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egyik kifutópályájáról. Balra a 2a terminál. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)