Republikon: Az összefogott ellenzék népszerűbb a fiatalok körében, mint a Fidesz

Republikon: Az összefogott ellenzék népszerűbb a fiatalok körében, mint a Fidesz

A fiatalok körében a kormánypártok támogatottságát 31 százalékra mérték, az összefogva indult pártok pedig együttesen 46 százalékot tesznek ki.

A fiatalok körében népszerűbb az ellenzéki összefogás, mint a Fidesz - derül ki a Republikon Intézet friss elemzéséből.

Az elemzés szerint a pártokat külön-külön vizsgálva a 18 és 29 év közötti fiatalok körében a Fidesz legerősebb, a 2022-ben közösen induló ellenzéki pártok együttes támogatottsága viszont lényegesen nagyobb a kormánypárténál. 

A fiatalok körében a kormánypártok támogatottságát 31 százalékra mérték, az összefogva indult pártoké pedig együttesen 46 százalékot tesz ki.

Itt az Magyar Kétfarkú Kutya Pártra (MKK) 12, a Mi Hazánk 8 százalék szavazna, 3 százalék egyéb pártot nevezett meg.

A fiatal ellenzéki választók pártpreferenciáját tekintve a DK és a Momentum 22-22 százalékon, az LMP 12 százalékon, a Jobbik 11, az MKKP 7, az MSZP és a Párbeszéd 4-4 százalékon áll. 

Bár a fiatal ellenzéki szavazók is a gazdaság rossz állapotát, a magas megélhetési költségeket és az alacsony színvonalú egészségügyi ellátást jelölték meg a legfontosabb problémaként, a gazdaság és az egészségügy állapota kevésbé aggasztja őket, mint az idősebbeket - jegyzik meg az elemzésben, hozzátéve, hogy a korrupció, a környezetvédelem vagy a demokrácia helyzete az idősebb ellenzéki választóknál jobban nyugtalanítja az ifjabb korosztályt. Azonban az elmúlt hónapok tanár- és diáktüntetései ellenére az oktatás alacsony színvonalát a fiatal ellenzékiek sem tartják kiemelt problémának.

Az ideológiai hovatartozás kapcsán az elemzésben azt is megállapítják, a fiatal ellenzékiek inkább vallják magukat liberálisnak, mint baloldalinak.

A teljes elemzés két reprezentatív kutatás, egy 1000 fős, az egész lakosságra, valamint egy 2000 fős, az ellenzéki választókra kiterjedő minta alapján készült.