Republikon: a fiatal, még bizonytalan szavazók mozgósítása döntheti el a választást

Republikon: a fiatal, még bizonytalan szavazók mozgósítása döntheti el a választást

Bár az ideológiai beállítottság nem a választási kampány utolsó hetében alakul ki, sokak esetében ilyenkor dől el, hogy el fognak-e menni szavazni.

A 2022-es országgyűlési választás az elmúlt tizenkét év legszorosabb küzdelmének ígérkezik a Republikon Intézet szombaton közzétett elemzése szerint, melyben többek között azt írták, közvélemény-kutatások alapján április 3-a előtt nem sokkal a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért támogatottsága nagyjából fej-fej mellett áll, éppen ezért a gyakran emlegetett mozgósítási verseny mellett az elmúlt időszakban egyre több szó esik a bizonytalanok választáson betöltött szerepéről is.

Az elemzés következtetései szerint a választás előtti hónapok során jelentősen lecsökkent a bizonytalanok aránya, és mindkét tömb számára létfontosságú, hogy a fennmaradt aktív bizonytalanokat elvigyék szavazni.

Az látható, hogy a bizonytalanok jelentős része a fiatalabb korosztályba tartozik.

„A fiatalok aktivizálásának kérdése régóta fontos téma, és a jelenlegi, szoros választási versenyben döntő jelentőségűvé válhat, hogy az ellenzéknek sikerül-e ezt a csoportot jobban megszólítania.”

Bár az ideológiai beállítottság nem a választási kampány utolsó hetében alakul ki, sokak esetében ilyenkor dől el, hogy el fognak-e menni szavazni – írták.

A biztos pártválasztók a szoros választási versenyben feltehetően részt fognak venni a választáson, így még inkább felértékelődik a bizonytalanok szerepe. A kormányzással kapcsolatos vélemények azt sugallják, hogy a bizonytalanok körében az ellenzéknek nagyobb tartalékai vannak, a kérdés az, hogy ezek a választók április 3-án elmennek-e választani.