Még a fideszesek szerint is Orbán áll Mészáros „csodás” vagyonosodása mögött

A szavazók szerint 2010 óta kirívóan nagyobb a korrupció, mint előtte.

A megkérdezettek 71 százaléka úgy látja, Mészáros Lőrinc, aki egy év alatt százmilliárd forinttal növelte a vagyonát, Orbán Viktornak köszönheti a meggazdagodását. A Fidesz szavazók 53 százaléka is a miniszterelnöknek tulajdonítja a felcsúti stróman gyarapodását. A teljes népesség 71 százaléka pedig tudja, hogy Mészáros kicsoda, a bizonytalanok 64 százaléka is igennel válaszolt erre a kérdésre.

Mészárosnál csak vezető pozícióban lévő fideszes politikusok és három ellenzéki pártelnök – Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor és Fodor Gábor – ismertebb. Molnár Gyula, Szél Bernadett vagy épp Karácsony Gergely ismertsége nagyjából a fele Mészárosénak.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy a megkérdezettek mennyire tartják korruptnak az országot. Kétszer annyian gondolják (43 százalék), hogy a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása óta a korrupció sokkal kirívóbb, mint korábban volt, mint ahányan úgy vélik, Magyarországon mindig is nagy volt a korrupció, és a jelenlegi helyzet nem kiemelkedő (22 százalék). Csak 24 százaléknak nincs határozott véleménye erről a kérdésről. A Fidesz szavazók 22 százaléka szerint is nagyobb a korrupció, mint 2010 előtt.