Retorikai fogások helyett valódi V4-es összefogás kellene

Amíg az együttműködésnek nem lesz érdemi foganatja, addig a Jobbik önálló határőrség felállítását, és a visszatoloncolásokkal szembeni teljes körű fellépést vár a kormánytó.

Az ellenzéki párt sajnálattal tapasztalta, hogy a kvótákkal szembeni egységes fellépés, valamint a Schengentől független védvonal kiépítése mellett történő kiállás helyett a Négyek vezetői mindössze saját politikai karakterüknek megfelelő retorikai elemekkel tűzdelt tájékoztatót tartottak, melyek alig tartalmaztak konkrétumot.

A Jobbik szerint mindez igen kiábrándító annak fényében, hogy immár Manuel Valls francia miniszterelnök sem áll ki a merkeli opció mellett, és Nyugaton is egyre erősödnek az Európa megvédését követelő hangok.

A közlemény szerint a Visegrádi Négyeknek valós összefogást kellene létrehozniuk, bevonva a cselekvésre kész balkáni államokat, hogy a megbénult Európai Uniótól függetlenül építhessenek ki hatásos védelmi rendszert térségünk veszélyeztetett határain.

A vezető ellenzéki erő addig is azt várná el Magyarország kormányától, hogy egy önálló határőrség felállításával, illetve a visszatoloncolásokkal szembeni teljes körű fellépéssel járuljon hozzá a magyar polgárok biztonságának szavatolásához.