Megváltoztatják a munkahelyvédelmi szabályokat, hogy 18 Celsius fok legyen az állami intézményekben

Megváltoztatják a munkahelyvédelmi szabályokat, hogy 18 Celsius fok legyen az állami intézményekben

Már a Magyar Közlönyben is megjelent az Orbán-kormány egy másik sok vitát kavart döntése is, amelyet azzal magyaráznak, hogy a kormány a takarékoskodást magán kezdi és 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami intézmények és gazdasági társaságok részére.     

A feketeleves az, hogy ennek részeként 2022. október 1-jétől a fűtéssel biztosított léghőmérséklet a 18 Celsius fokot nem haladhatja meg az állami intézmények helyiségeiben és tereiben. A szabályozás alól kivételt képeznek az egészségügyi-, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális és a gyermekvédelmi intézmények, valamint a  bölcsődei ellátást nyújtó intézmények.

A köznevelési és a szakképző intézményekben legalább 18 Celsius fokot kell elérnie a léghőmérsékletnek, azokban a köznevelési intézményekben pedig, ahol 14 év alattiak gondozása, oktatása zajlik, ott legalább 20 Celsius fokot kell biztosítani - ismerteti a KTK.

Ahhoz, hogy ezt a 18 Celsius fokot tartani lehessen, az Orbán-kormány hozzányúl a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendelethez is. Többek között nem alkalmazható az a szabály sem, hogy a "hideg évszakban biztosítandó léghőmérséklet" szellemi munka esetében 20-22 Celsius fok legyen, könnyű fizikai munka esetében pedig 18 és 20 Celsius fok közötti tartományban dolgozhassanak a munkavállalók.