Rogán Antalnak továbbra sem jön át ez a szolidaritásos dolog

Főleg úgy, hogy sokszor a börtönbüntetésüket töltő elítéltek is jobb étkezést kapnak, mint azok akik a magyar határ védelmét ellátták.

Rogán Antal ismét megerősítette, hogy a határvédelemre fordított 270 milliárd forintnak mindössze a felét kívánja visszakérni a kabinet az Európai Bizottságtól, amit szerinte Magyarország esetében a szolidaritás elve is indokolttá tesz.

Azonban ez ismét csak félmegoldás - ahogy azt már tapasztalhattuk máskor is a Fidesz bevándorlás politikája kapcsán.

Vona Gábor Brüsszelnek: Orbán Viktor kérése jogos, de...

Vona Gábor nyílt levelet írt az Európai Bizottságnak, illetőleg a testület elnökének, Jean-Claude Junckernek - a legerősebb ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje arra figyelmeztette az Európai Unió vezetőit, hogy ugyan érthető az Orbán-kormánnyal szembeni óvatosságuk a rendszerszintű visszaélések miatt, azonban "nem az Orbán-kormány teljesítményét kell honorálnia az Európai Bizottságnak: a magyar nép, a rendőrök, katonák, és az őket támogató adófizetők erőfeszítéseivel kell szolidárisnak lenni, hogy továbbra is el tudják látni azt a történelmi feladatot, amit Európa védelme jelent".

Vona Gábor, a Jobbik elnöke az Európai Bizottságnak írt nyílt levelében jogosnak nevezte Orbán Viktorék kérését, ugyanakkor hangsúlyozta, a határvédelem összes költségét, tehát a teljes 270 milliárdot Brüsszelnek kellene állnia.

Különbség az is, hogy a legerősebb ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje az európai szolidaritást nem az Orbán-kormány teljesítménye után várná el, hanem az EU-nak

"a magyar nép, a rendőrök, katonák, és az őket támogató adófizetők erőfeszítéseivel kell szolidárisnak lenni, hogy továbbra is el tudják látni azt a történelmi feladatot, amit Európa védelme jelent."

Amihez egyébként hozzátartozik az is, hogy a magyar munkavállalók ne a nyugati bérek ötödét keressék – de persze ez a létfontosságú kérdés fel sem merül a kormányzati kommunikációban.

Fontos még megjegyezni azt is, egyedül a Jobbik emelte fel a szavát amiatt, hogy a határvédelemben részt vevők a családjuktól távol, sokszor emberhez méltatlan körülmények között végezték a munkájukat.

"Sokszor a börtönbüntetésüket töltő elítéltek is jobb étkezést kapnak, mint azok akik a magyar határ védelmét ellátták"

- emlékeztetett Volner János frakcióvezető. Ezért a párt az Európai Bizottságtól vissza igényelt összeget a határvédelemben részt vett katonák és rendőrök között osztaná szét.

Valószínűleg, velük könnyebben vállal szolidaritást az EU, mint azzal a kormánnyal szemben, amelynél rendszerszintű visszaélést lehet tapasztalni az adóforintok körül.