A Jobbik védi a sajtószabadságot a Fidesszel szemben

A Jobbik védi a sajtószabadságot a Fidesszel szemben

Polgári és konzervatív pártként kiállunk a sajtó szabadsága mellett, amelyet a Fidesz – kihasználva a vírusjárványt – tovább korlátozott – írja közleményében Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője. A politikus arra a hírre reagált, hogy a Riporterek Határok Nélkül jelentése szerint Magyarországnál már csak Bulgáriában áll rosszabbul a független média helyzete az Európai Unióban.

Tovább romlott a magyar sajtószabadság, nem az európai közösségbe sorolnak

Tovább romlott a magyarországi sajtószabadság helyzete, állapította meg a Riporterek Határok Nélkül (RSF) újságíró-jogvédő szervezet éves jelentésében. Az európai országok túlnyomó többségétől már évekkel ezelőtt leszakadtunk, inkább afrikai, ázsiai, dél-amerikai vagy ex-kommunista kelet-európai országok között szerepelünk. A 180 országot tartalmazó listában az utolsó helyen Észak-Korea áll, míg a legnagyobb sajtószabadság Norvégiában van, őket Finnország és Dánia követi.

A konzervatív politikus a kommünikében felidézi, a kilenc évre megválasztott Médiatanácsba egyetlen ellenzéki szakembert sem engedett be a Fidesz, továbbá emlékeztet arra is, a rémhírterjesztésre vonatkozó, rendkívül rugalmasan értelmezhető klauzula a szólásszabadság szükségtelen és aránytalan sérelmét okozza.

Brenner úgy látja, a Fideszhez kötődő médiában folyamatos az uszítás az ellenzéki képviselőkkel, független médiamunkásokkal, vagy éppen bizonyos kiszemelt csoportokkal szemben. Még mindig hivatalban van az a Demeter Szilárd is – a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójaként –, aki engedélyezte egy olyan műsor gyártását, amely a németség kiirtásán viccelődött, és amelyik már más formában gyalázza a németséget – teszi hozzá az ugyancsak német származású jobbikos politikus.

Pártja szerint a sajtó szerepe megkerülhetetlen a járvány felszámolásában, a veszteségek minimalizálásában. Brenner Koloman úgy látja, az a politikai erő, amelyik még ilyen súlyos helyzetben is a nyilvánosság és a sajtó ellen harcol, az nem a vírust akarja legyőzni, hanem a demokráciát!

A szabad tájékozódás és tájékoztatás joga olyan alapjog, amely a hatályos alkotmány (Alaptörvény) szerint az állampolgárokat minden körülmények között megilleti!

– zárul a konzervatív képviselő közleménye.

Csütörtök reggeli hír, mely szerint a Fideszhez közeli propagandaoldalak hamisítása már a lengyel sajtóban is akkora hullámot vetett, hogy a Fakt címlapján és magyarul szólította fel őket bocsánatkérésre.

Tusk-ügy: a hamisítás miatt kiakadtak és bocsánatkérésre szólították fel a lengyelek a fideszes fake news-gyárat

Magyarul (!) és címlapján (!) szólította fel bocsánatkérésre a fideszes propagandasajtót a Fakt című lengyel napilap főszerkesztője, Kasia Kozłowska - vette észre a HVG. A lengyel portál természetesen lengyelül is közölte a Kérjenek bocsánatot Tusktól! című cikket, melyben azt írják: több meghatározó sajtótermék hazugságokat és manipulált fotókat próbált tényként bemutatni.