MÚOSZ: az újságírók tevékenységükkel a személyes szabadságukat is kockára teszik

MÚOSZ: az újságírók tevékenységükkel a személyes szabadságukat is kockára teszik

A Büntető törvénykönyv kiegészítésére hívja fel a figyelmet a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) – írja a Media1. Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke a médiaügyi szakportálnak nyilatkozva azt mondta, a rémhírterjesztés tényállásának kiterjesztésével

Magyarország visszatért a rendszerváltás előtti időkhöz: a hatalom a valóság bemutatásáért is büntetheti az újságírókat.

Ugyanis – véli – a jogszabály nem tartalmazza azt, hogy mi minősül „oly módon elferdítésnek”, ami úgymond akadályozza a védekezés eredményességét. Hargitai szerint a kormányzat jelenleg is nagyon kevés konkrétumot közöl, holott a polgároknak joguk lenne például a járvány területi adataihoz, legalábbis az alaptörvény és az uniós jog alapján, de

mostantól kockázatot vállal egy újságíró, ha ezeket az adatokat megszerzi és közzéteszi.

A szakmai szervezet vezetője szerint az újságírók tevékenységükkel

a személyes szabadságukat is kockára teszik.

Hargitai a törvény szövege alapján úgy látja, a munkájuk minden bizonnyal nehezebb lesz, hiszen

a törvényben megfogalmazott fenyegetés nem csak az újságírókat, hanem a potenciális nyilatkozókat, illetve szivárogtatókat is célba veszi.

A MÚOSZ-elnök közölte: ha egy újságíró a sokszínű és pártatlan tájékoztatás és tájékozódás jogának biztosítása érdekében bajba kerül, a MÚOSZ igyekszik jogi segítséget nyújtani neki ezután is.