Sas Zoltán a rendőrgyilkosságról: A magyar rendőrséget is fel kellene szerelni testkamerákkal

Sas Zoltán a rendőrgyilkosságról: A magyar rendőrséget is fel kellene szerelni testkamerákkal

A Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke szerint visszatartó ereje lenne a testkameráknak ilyen helyzetekben is.

Sas Zoltán, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke pénteki Facebook-bejegyzésében reagált az újbudai rendőrgyilkosság tragédiájára. Ismert, szolgálatteljesítés közben meghalt Baumann Péter rendőr főtörzsőrmester, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja, akit lapunk információi szerint egy támadó késsel szíven szúrt csütörtök este Újbudán.

A Jobbik országgyűlési képviselője kifejtette:

"Megszámolni sem tudom, hogy rendőrtisztként hány olyan bevetésen vettem részt, amikor fegyverek kerültek elő. Nem mérlegeltem, mentem, mert hívott a kötelesség, hiszen szolgálunk és védünk, akár az életünk kockáztatásával is. 
A levegőben mindig benne volt, hogy valakit hiába várnak majd haza. Minden rendőrcsalád rémálma, hogy egyszer a csengő riasztja, az ajtóban pedig a szerettük parancsnoka, orvosa áll, és rossz hírt hoznak. Nagyon rosszat...

Azt, hogy az újbudai tragédiát meg lehetett-e volna előzni, az eddigi hírek alapján nem tudom eldönteni. Abban viszont biztos vagyok, hogy a magyar rendőrséget is fel kellene szerelni testkamerákkal.

Olyanokkal, mint amilyeneket például az Amerikai Egyesült Államokban használnak, vagy amilyeneket a MÁV ellenőrei is viselnek. Abban is biztos vagyok, hogy ezeknek a kameráknak egyrészt lenne visszatartó erejük, másrészt pontosan vissza lehetne követni, hogy mi és hogyan történt egy-egy intézkedés során.

Emlékeznek arra, amikor tavaly novemberben embercsempészek lövöldöztek az M5-ös autópályán? Az esemény után írásbeli kérdéseket tettem fel az illetékes államtitkárnak, Rétvári Bencének azzal kapcsolatosan, hogy megfelelően fel vannak-e szerelve a rendőrjárőrök egyéni védőfelszereléssel, és kíváncsi voltam arra is, hogy rendelkezik-e a rendőrség kellő számú lövedékálló mellénnyel? 

Idézem a választ szó szerint: "A Rendőrség közterületen szolgálatot teljesítő állományának lövedékálló mellénnyel ellátása a szükséges és indokolt mennyiségben biztosított, a területi rendőri szervek napi munkavégzéséhez a szükséges mennyiség rendelkezésre áll. Ezen felül biztosított a rendőri szervek központi raktárkészletében megfelelő számú tartalékeszköz is".  

Vagyis akkor minden rendben van!?

A mostanihoz hasonló eseteknél nyilván meg kell várni, hogy az ügyet teljes mértékben kivizsgálják, és csak utána kell levonni a következtetéseket. Ezt teszem én is, de egy sajnos biztos: egy fiatal rendőr meghalt, kettő pedig súlyos sérüléseket szenvedett."

Részvétem és minden együttérzésem a családnak és a bajtársaknak! A sérülteknek mielőbbi felépülést kívánok!

- zárta sorait Sas Zoltán.