Ha igazat mondott Gulyás Gergely, akkor minősített adatot hozott nyilvánosságra a Kormányinfón

Ha igazat mondott Gulyás Gergely, akkor minősített adatot hozott nyilvánosságra a Kormányinfón

Úgy néz ki, valóban nem tart be se semmilyen törvényt, szabályt az Orbán-kormány annak érdekében, hogy az ellenzéki pártokra ráhúzza a tiltott pártfinanszírozás vádját, gyanúját. 

Gulyás Gergelynek ugyanakkor így is sikerült szintet lépnie. 

A kancelláriaminiszter a mai Kormányinfón a kormánypárti sajtó részéről kérdést kapott a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM) érkező külföldi támogatásokkal kapcsolatban, amire egészen konkrétan minősített információt hozott nyilvánosságra - persze, amennyiben igazat mondott. Ha nem, akkor "csak" a legfontosabb parlamenti testület, a Nemzetbiztonsági bizottság munkájával kapcsolatban hazudott egy ordas nagyot.

A sajtótájékoztatón ugyanis egyrészt megállapította, hogy a "baloldali" pártok (tehát nem az MMM - a szerk) törvényt sértettek (ez lehet persze lózung is - a szerk.), majd leszögezte, hogy szükség van az ügyben titkosszolgálati vizsgálatra. 

"Hogy mennyire elkerülhetetlen a vizsgálat, azt jól bizonyítja, hogy a Nemzetbiztonsági bizottságban még a baloldal is megszavazta a vizsgálat megindítását"

- fogalmazott. 

Ezzel csak az a bökkenő, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésen tárgyalta a fideszes napirendi pontot, így ha az elhangzottakról tudomást is szerzett a fideszes politikus,

azt nem oszthatta volna meg a nyilvánossággal.

Jellemző, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke, Sas Zoltán az Alfahírnek adott korábbi interjújában is hangsúlyozta, nem tudja kommentálni azokat a kormányzati médiában megjelent híreszteléseket, melyek szerint a testület  titkosszolgálati vizsgálatot rendelt volna el az ellenzéki kampányfinanszírozás miatt. Hiszen azzal titkosított információt hozott volna nyilvánosságra. 

A kormánypárti politikusok ezek szerint bátrabbak.
A minősített adat védelméről szóló törvény szerint a nemzeti minősített adat: 

"a minősítéssel védhető közérdekek körébe tartozó, a minősítési jelölést az e törvényben, valamint az e törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabályokban meghatározott formai követelményeknek megfelelően tartalmazó olyan adat, amelyről - a megjelenési formájától függetlenül - a minősítő a minősítési eljárás során megállapította, hogy az érvényességi időn belüli nyilvánosságra hozatala, jogosulatlan megszerzése, módosítása vagy felhasználása, illetéktelen személy részére hozzáférhetővé, valamint az arra jogosult részére hozzáférhetetlenné tétele a minősítéssel védhető közérdekek közül bármelyiket közvetlenül sérti vagy veszélyezteti (a továbbiakban együtt: károsítja), és tartalmára tekintettel annak nyilvánosságát és megismerhetőségét a minősítés keretében korlátozza."

Egyébként Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s tagja az ATV-nek arról beszélt néhány napja, hogy

"itt nem vizsgálatról, hanem tájékoztatásról van szó, és nem titkosszolgálati eszközök alkalmazásáról, hanem arról, hogy a nemzetbiztonsági bizottságot rendszeresen tájékoztatják a nemzetbiztonsági szolgálatok az őket felügyelő államtitkár útján a kialakult helyzetről, a folyamatban levő információkról, tényekről, adatokról".

Beszámoltunk arról is, hogy a választási kampány során az MMM-nek juttatott 1,8 milliárdos külföldi támogatás kapcsán Fürjes Balázs államtitkár már az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatának megindítását helyezte kilátásba az ellenzéki pártokkal szemben. Pedig az ÁSZ - papíron - szintén független intézmény. 

Tehát egyelőre úgy állunk, hogy miközben egyetlen magyar hatóság sem állította azt, hogy az ellenzéki pártok bármilyen formában is megsértették volna a magyar törvényeket, ehhez képest a Fidesz és az Orbán-kormány a Nemzetbiztonsági bizottságot, a titkosszolgálatokat és az Állami Számvevőszéket is igyekszik csatarendbe állítani az egykori összefogással szemben.