Trump kivégeztetné a New York-i terroristát

Iszlám Államos zászlót kért a kórházba.

A hét éve az Egyesült Államokban élő, 29 éves, üzbég származású férfit többrendbeli emberölés és külföldi terrorszervezetnek nyújtott támogatás címen helyezték vád alá. Joon Kim manhattani főügyész szerint a terrorszervezet támogatásáért életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat a vádlott, az emberölésért pedig akár halálos ítéletet. A per során további vádak merülhetnek fel - tette hozzá.

A tízoldalas vádirat tanúsága szerint Saipov közölte, hogy nem él a hallgatás jogával, és a kórházban, ahol megműtötték - miután a merénylet elkövetésekor a rendőrök hasba lőtték - hosszas vallomást tett.

Több helyen is gázolt volna

Szerdán este tolókocsiban ülve részt vett a manhattani bíróságon tartott első meghallgatáson is. Elmondta, hogy azért választotta Halloween napját, mert azt gondolta, ekkor lesz a legtöbb ember az utcán.

Két hónapig készült a merényletre, eredetileg azt tervezte, hogy a Brooklyn-hídon is és a 2001. szeptember 11-i terrortámadás emlékműve közelében lévő kerékpárúton is belehajt a tömegbe.

Saipov azt kérte, hogy a kórházi szobájában kifüggeszthesse az Iszlám Állam (IÁ) fekete zászlaját.

Elérték a magányos farkast

A közösen vizsgálódó New York-i rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) eddigi információi szerint az üzbég férfit különösen az a videó ösztökélte a terrorakcióra, amelyben Abu Bakr al-Bagdadi, az IÁ vezetője a szervezet céljainak támogatására buzdította az Egyesült Államokban és másutt is élő muzulmánokat.

A vádiratban szerepel, hogy nyomozók az Iszlám Állam több ezernyi propagandaanyagát - videókat, szórólapokat, fotókat - találták meg Saipov mobiltelefonján, a többi között egy olyan videoklipet, amelyen a dzsihadisták lefejeznek foglyokat.

John Miller, a New York-i rendőrség helyettes vezetője újságíróknak azt mondta: minden jel szerint Saipov pontosan követte az Iszlám Államnak a terrortámadások végrehajtására vonatkozó útmutatásait.

Egy másik férfit is keresnek

Közben az FBI szerdán este bejelentette: körözést adott ki egy másik üzbég férfi, Mukhammadzoir Kadirov ellen. A 32 éves férfit "a támadásban érintett személyként" akarják kihallgatni. William Sweeney, az FBI New York-i irodájának helyettes vezetője azonban nem kívánt válaszolni az újságíróknak azokra a kérdéseire, hogy hol van Kadirov, hogyan került célkeresztbe, és mi lehetett a szerepe a merényletben. "Azonosítottuk a tartózkodási helyét, többet nem mondhatok" - mondta sajtótájékoztatóján Sweeney.

A CBS televízió hírszerzési forrásokra hivatkozva azt közölte: az amerikai hatóságok előtt ismert volt Saipov neve, mert 2015-ben az FBI terrorelhárítási részlegénél egy nyomozás során felfigyeltek a kapcsolatrendszerére. A CBS forrása szerint a férfi kapcsolatban állt radikalizálódott iszlamistákkal, akiknek legalább az egyike üzbég.

Trump halálbüntetést akar

New York utcáin jelentősen megnövelték a rendőri jelenlétet, különösen a forgalmas csomópontoknál. A vasárnapi maratoni futóversenyen pedig nagy számban lesznek jelen egyen- és civil ruhás rendfenntartók, terrorelhárítók.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökre virradóan Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyben azt írta:

"a New York-i terrorista boldog volt, amikor azt kérte, hogy a kórházi szobájában kifüggeszthesse az Iszlám Állam lobogóját. Megölt nyolc embert, súlyosan megsebesített 12-t. Halálbüntetést kell kiszabni rá!".