Leállítja a schengeni vízumok könnyített kiadását az orosz turistáknak az Európai Unió

Leállítja a schengeni vízumok könnyített kiadását az orosz turistáknak az Európai Unió

A vízumkönnyítési megállapodás felmondása várhatóan októberben lép életbe

- jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az EU-tagországok külügyminisztereinek kétnapos informális találkozója utáni sajtótájékoztatón szerdán Prágában.

Az eseményen elhangzott: a vízumok könnyített kiadásának leállítása kompromisszumnak tekinthető, mert a tagállamok eltérően viszonyulnak a kérdéshez. A balti államok, Lengyelország, Finnország és Csehország képviselői a prágai találkozón a vízumkiadás teljes leállítása mellett érveltek. A másik oldalon többek között Németország, Franciaország és Ausztria ellenezték ezt a lépést.

Az általános érvényű vízumtilalmat az orosz állampolgárokkal szemben Magyarország is ellenezte. Szijjártó Péter a Facebookon megjelent nyilatkozatában azt mondta, az általános vízumtilalom ellen több tagország is felszólalt, „így tettem én is” – szögezte le a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

A könnyített vízumkiadás befagyasztása jó irányba tett lépés, de nem elégséges

- fogalmazta meg a cseh álláspontot Jan Lipavsky, de elismerte, hogy kompromisszumra van szükség. Úgy vélekedett: Európának „meg kell mutatnia Oroszországnak, hogy egységes, képes megegyezni”, szerinte a jelenlegi nemzetközi helyzetben „az EU-nak erős politikai jelzést kell küldenie Moszkvának”.

Az Európai Bizottság és a további illetékes intézmények most azon fognak dolgozni, hogyan oldják meg a balti államok problémáját, amelyek határain keresztül az orosz állampolgárok százezrei áramlanak Európába - mutatott rá a cseh külügyminiszter.

A vízumkiadás teljes leállítása az oroszoknak lehetetlenné tenne bármiféle kapcsolatokat az orosz civil társadalommal

- nyilatkozta a találkozó után Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter újságíróknak.

Az orosz turistákat érintő schengeni vízum befagyasztása azt jelentené, hogy az orosz állampolgárok által beadott vízumkérelmeket már nem kezelnék gyorsított eljárásban, tehát elbírálásuk hosszabb ideig tartana, és jelentősen megdrágulnának. Az eddigi 35 euró helyett 80 euróba kerülhet.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő értelmetlennek nevezte az EU várható döntését vízumügyben, ugyanakkor jelezte: Moszkva reagálni fog az EU lépésére.

(MTI)