Seattle-ben létrehoztak a tüntetők egy autonóm területet, a rendőrség épp most számolja fel

Seattle-ben létrehoztak a tüntetők egy autonóm területet, a rendőrség épp most számolja fel

A George Floyd halála után kirobbant tüntetésekből Seattle sem maradt ki, de június nyolcadikán szintet léptek az események: a Capitol Hill városrészből több napig tartó összecsapások után kivonták a rendőröket és a demonstrálók létrehozták a Capitol Hill Autonóm Zónát (Chaz) - későbbi nevén Capitol Hill Organized Protestet.

Ez körülbelül hat háztömbnyi, kordonnal körbevett területet és a rendőrség épületét érintette, az egyik bejárathoz pedig kifüggesztették, hogy "aki ide belép, elhagyja az Egyesült Államok területét", de ez az irányvonal nem élt sokáig, már nem nyilvánítják magukat elszakadó területnek.

Donald Trump akkor ocsmány anarchistáknak és belföldi terroristáknak nevezte a tüntetőket, még a hadsereg beküldését is emlegette, de Jenny Durkan polgármester gyakorlatilag védelmébe vette a Chazt, amikor úgy válaszolt az elnöknek, hogy bújjon vissza a bunkerébe, a terület pedig nem jelent fenyegetést Seattle-re, az idei a szeretet nyara lehet.

A hangulat tényleg inkább fesztiválos volt a Chazon belül, nem egy feszültséggel teli demonstrációra emlékeztetett a helyszíni beszámolók szerint. A zónában sátrakat állítottak fel, közösségi főzéseket, filmnézéseket és beszélgetéseket tartottak. A Fox News értelemszerűen nagyjából háborús övezetként mutatta be a területet, aminek alátámasztásába még a fotómanipuláció is belefért.

A fesztiválhangulatot a civil fegyveresek látványa törte meg helyenként, a sajtó inkább jobboldali részén elterjedt, hogy Raz Simone rapper a terület "hadura", aki gépfegyverrel járőrözött a zónában az embereivel. A rendőrségi reformokon, vagy annak konkrét megszüntetésén túl is vannak elképzeléseik például a lakbérszabályozásról vagy a közösség helyzetét javító vállalkozásokról.

Mégis felszámolják

Úgy tűnik, hogy a városvezetés mostanra unta meg a Capitol Hillben uralkodó állapotokat, Jenny Durkan elrendelte a zóna felszámolását. A demokrata politikus az MTI tudósítása szerint "törvénytelen gyülekezésnek" nevezte az övezetet, a rendőrség pedig megkezdte az akciót.

Az elmúlt napokban tényleg kezdett eszkalálódni a helyzet, több lövöldözés volt, két afroamerikai tinédzsert agyonlőttek, néhány embert kórházban ápolnak.

Itt élőben követhető, hogy mi zajlik éppen a Capitol Hillben: