Semjén Zsolt már be is nyújtotta a mini-Dubajról szóló törvényjavaslatot

Semjén Zsolt már be is nyújtotta a mini-Dubajról szóló törvényjavaslatot

Ha megvalósulnak a tervek, Rákosrendezőn épülhet fel Európa legmagasabb felhőkarcolója. Orbánék nagyon ki akarják szolgálni arab partnereiket, így körülbelül 304 milliárd forint értékben vállal a kormány infrastrukturális fejlesztéseket.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtök este benyújtotta az Országgyűlés elé a rákosrendezői mini-Dubajról szóló törvénytervezetet – írja a Népszava.

Ez a „Magyarország Kormánya és az Egyesült Arab Emírségek Kormánya közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről” nevet viseli.

A dokumentum értelmében

a rákosrendezői projekt megvalósításához szükséges ingatlanokat a kormány eladja azoknak, akiket az arab állam erre a célra kijelöl.

Mindezt közbeszerzés és pályáztatás nélkül, összhangban a nemzeti jogszabályokkal.

A törvénytervezet szerint a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánították.

A szükséges infrastrukturális fejlesztéseket a magyar állam biztosítja legalább 800 millió euró, vagyis körülbelül 304 milliárd forint értékben.

Mindez gyalogos és közúti felüljáró létesítését, illetve a vasúti pálya befedését jelenti úgy, hogy ott egy park legyen kialakítható.

A tervek szerint ezenkívül kivezetnék idáig a kisföldalattit, s amennyiben létrejön a repülőtéri gyorsvasút, akkor közvetlen kapcsolat létesül a légikikötő és Rákosrendező közt.

A törvénytervezet arról is rendelkezik, hogy az első tranzakció esetében öt százalékos áfával értékesíti a szükséges területeket.

A projekt megvalósulása érdekében az Egyesült Arab Emírségek vállalja, hogy egy olyan, ötmilliárd eurós (1934,2 milliárd forint) beruházást hajtson végre a leendő fejlesztő, ami magában foglalja többek közt a rákosrendezői vasútállomás megépítését. Az itt épülő lakásokra szintén öt százalékos áfa lenne érvényes.

Azt is kikötik, hogy a két ország létrehoz egy olyan bizottságot, amely elősegíti a megvalósulást.

A Jobbik kilakoltatási stopot követel a mini-Dubaj miatt utcára kerülő magyaroknak

Mint arról korábban az Alfahír beszámolt, kilakoltatási stopot követel a Jobbik a mini-Dubaj miatt utcára kerülő magyaroknak. Z. Kárpát Dániel, a konzervatív párt alelnöke szerint riasztó annak üzenetértéke, hogy Orbánék 14 éves kormányzása alatt nem jött létre egy működő bérlakásprogram, de a mini-Dubaj nevű luxusberuházást építők kedvéért pár hónap alatt kitakarítanak egy teljes kerületnyi területet.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 6-án. MTI/Máthé Zoltán)