Kilakoltatási stopot követel a Jobbik a mini-Dubaj miatt utcára kerülő magyaroknak

Kilakoltatási stopot követel a Jobbik a mini-Dubaj miatt utcára kerülő magyaroknak

Az ellenzéki párt alelnöke szerint riasztó annak üzenetértéke, hogy Orbánék 14 éves kormányzása alatt nem jött létre egy működő bérlakásprogram, de a mini-Dubaj nevű luxusberuházást építők kedvéért pár hónap alatt kitakarítanak egy teljes kerületnyi területet.

A napokban került a hírekbe az, hogy mintegy 24 szolgálati lakás lakóit, összesen több mint 100 embert kezdtek el kitakarítani erről a területről a külföldi idegen beruházás érdekében

– kezdte a mai Rákosrendező vasútállomásnál, az úgynevezett „mini-Dubaj” tervezett beruházási területénél tartott szerdai sajtótájékoztatóját Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke és országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki politikus hozzáfűzte: bár a terület fölött jelenleg még rendelkező MÁV elmonda, hogy mindezt jogszerűen teszik, mégis van, aki 30 éve lakik az ingatlanjában, és most 30 napot kapott a távozásra. Z. Kárpát Dániel a parlamentben azt is megtudta, hogy nem minden lakó került biztonságos elhelyezésre.

Kilakoltatási moratóriumot követel a Jobbik a „mini-Dubajra” vonatkozóan és a hitelkárosultaknak is.

A Jobbik-Konzervatívok közössége kilakoltatási stopot követel a területről, egészen addig ne a külföldi beruházók érdekeinek az érvényesítésével foglalkozzanak, amíg minden magyar család lakhatása nyugodtan nem rendeződött – szögezte le a párt alelnöke. „A nyugodt rendezés alatt természetesen azt értjük, hogy alternatív lakhatási lehetőséget legalább olyan, de még inkább jobb minőségűt, és az ő beleegyezésükkel biztosítsanak számukra” – jelentette ki.

Amíg ez a folyamat nem zárult le, addig se a kormány, se a MÁV ne a külföldi beruházók érdekeivel foglalkozzon.

Az ellenzéki párt szélesebb körű kilakoltatási stopot követel, mivel „az önkormányzati választások utáni, várhatóan zavaros hónapok alatt, az önkormányzatok még azt a minimális segítséget sem fogják tudni nyújtani az érintetteknek, mint ami alapesetben elvárható volt az utóbbi években”.

A Jobbik konzervatívok legalább őszig széles értelemben vett kilakoltatási moratóriumot, kilakoltatási stopot is követel.

Z. Kárpát Dániel szerint riasztó annak az üzenetértéke, hogy a magyarok lakhatása annyira nem érdekli az Orbán-kormányt, hogy a bérlakásprogram 14 év alatt nem jött létre, azonban a „mini-Dubajt” építő külföldi beruházók kedvéért pár hónap alatt kitakarítanak egy teljes kerületnyi területet. Az ellenzéki képviselő szerint a kormány a luxusberuhással kapcsolatos fejlesztésekre odaítélt 300 milliárd forintot a magyarok lakhatására költené.

Ebből a 300 milliárdból el lehetne indítani egy országos bérlakás programot, és ezen a területen is bérlakások százait lehetne felépíteni, olyanokat, amelyek maximum a piaci albérleti díjak feléért beköltözhetők lennének.

A Jobbik-Konzervatívoknak két javaslatot is a parlament elé fog terjeszteni. Az egyik a kilakoltatások leállításáról szól, hiszen bár papíron devizahitelek már nincsenek a piacon, a forintra átváltott, az ügyfelekre számára rendkívül kedvezőtlen feltételekkel bíró hitelek folyamatosan dőlnek be. A párt másik javaslata egy országos bérlakásprogramra vonatkozik, amit a Mi Várunk koncepció néven már évekkel ezelőtt beterjesztettek.

Ha rajtunk múlik, akkor nem a külföldi beruházók érdekében fognak megtörténni ezek a lépések, hanem a magyarok lakhatását rendezik

– mondta el Z. Kárpát Dániel.

A jobbikos képviselő hangsúlyozta: abból a 300 milliárd forintból, amit a rákosrendezői rozsdaövezet külföldiek érdekében történő rendezésére fordítanak, bőven el lehetne indítani a magyarok, főleg a magyar fiatalok lakhatási programját.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)