Silány, felfújható gumicsónakokkal szerelik fel a magyar hadihajósokat

Az utóbbi hat évben kizárólag felfújható motorcsónakokat szerzett be a hadihajós alosztály.

Az interneten fellelhető képek tanulsága szerint meglehetősen silány ukrán Kolibri csónakokat szereznek be, amik gyakorlatilag katonai célra alkalmatlanok. Így az állomány inkább az ősrégi, még a Néphadseregtől örökölt rohamcsónakokat használja. A lapnak nyilatkozó korábban a hadihajózóknál szolgáló katonák felesleges munkákról, igénytelen laktanyáról számoltak be.

A Magyar Honvédség által megvásárolt gumicsónakokat hobbi célra árusítják horgászoknak és családoknak. A Magyar Nemzet megkeresése után kiderült: 2010-óta kizárólag felfújható csónakokat vettek. A Kolibri KM 360D típusú vízi járművek darabonkénti ára 306 ezer forint volt, ám azt nem lehet tudni, hányat vettek.

Funkciójukat tekintve a gumicsónakok elég gyengék voltak, helyettük inkább az ősrégi rohamcsónakokat használtuk – nyilatkozta lapnak a tűzszerész és hadihajós ezredhez tartozó hajózó alosztálynál egykor szolgáló, neve elhallgatását kérő katona.

Szintén a lapnak nyilatkozó volt katonák döbbenetese állapotokról számoltak be: alig jut üzemanyag a hajókba, így jobb híján felesleges munkákat végeztettek velük, de sok munkaóra megy el a protokolleseményekre való felkészüléssel is. A honvédség rendelkezésére álló hadihajók ugyanis leginkább a különböző delegációk kiszolgálására kellenek, mivel a jó adottságú újpesti hadikikötő a hivatalos és kevéssé formális katonai rendezvényeknek egyaránt népszerű helyszíne.

Sok hadihajózó katona még így is túlteljesíti feladatát. A rossz állapotban lévő Ercsi naszádot – említették a lapnak példaként – az állomány saját költségén és önszorgalomtól újította fel.