Visszavonták a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-ügy főszereplőjének közvilágítási engedélyét

Visszavonták a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-ügy főszereplőjének közvilágítási engedélyét

Úgy tűnik, szép lassan végleg elmerül a magyar társadalom kollektív emlékezetének süllyesztőjében a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-botrány. Mint kiderült, már közvilágítási engedélye sincs a Sistrade Kft.-nek, amelynek kulcsfontosságú szerepe volt az Elios-ügyben.

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) ugyanis visszavonta a Sistrade Kft. közvilágítási engedélyét

– szúrta ki az Mfor.hu egy október 22-én nyilvánosságra hozott határozatban.

Az engedély visszavonását a cég maga kezdeményezte, indoklása szerint azért, mert a közvilágítás üzemeltetésére vonatkozó tevékenységét befejezte.

A Sistrade Kft. - amellyel szemben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében konkrét vádiratot fogalmazott meg - korábban 62 településen üzemeltette a közvilágítási rendszert, de az Elios-botrány óta ez a szám folyamatosan csökkent. Tavaly márciusban már csak Pécs, Gyula, Zalaegerszeg, Tatabánya és Csépa nevű településen világított tovább a Sistrade, amelynek tulajdonosa Hamar Endre ügyvéd.

Tiborcz Istvánra és az Elios ügyeire hívta fel a figyelmet a jobbikos képviselő

Kikötő, luxusszálloda, kastély, közvilágítás - de nem csak így egyszerűen, hanem trükkökkel, csalással, milliárdos állami hitelekkel fűszerezve. Ezek jellemzik a mindannyiunk lábán álló Tiborcz István bizniszeit - mondta Facebook oldalán Szilágyi György. A Jobbik alelnöke egy videósorozatot indított a NER-lovagok ténykedéseiről. A második részben Szilágyi György Tiborcz István rapid meggazdagodásáról beszél.

A jelentés szerint a Hamar vezette Sistrade intézte a közvilágítási pályázatok előkészítését, miközben egy másik cégen keresztül tulajdonos volt az Eliosban is. A tenderek körül ráadásul felbukkant egy másik tanácsadó cége is, az Eupro Projektmenedzsment Kft. A vizsgált 35 projekt közül a Sistrade 23, az Eupro 12-ben működött közre – olvasható a jelentésben.

A lap emlékeztetett, idén áprilistól egyébként végelszámolás alatt áll a Sistrade Kft., szeptember 28-án pedig végelszámolás alá került a korábban Tiborcz István résztulajdonában is lévő Elios Zrt. is.