Sorra gratulálnak a nemzeti pártok az AfD eredményéhez

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője az elsők között gratulált Frauke Petry pártjának a mecklenburg-elő-pomerániai választásokon elért eredményhez, amellyel újabb lépést tettek afelé, hogy  kényszerhelyzetbe hozzák a mainstreaam politikát.

A politikus Twitteren üzent német elvbarátainak:

"Ami tegnap még lehetetlennek tűnt, mára lehetségessé vált: az AfD patriótái el fogják söpörni Angela Merkel pártját a jövőben. Szívből gratulálunk!"

Heinz-Christian Strache, az AfD-vel szövetséges Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) első embere az alábbi szavakkal üdvözölte Facebook-on a sikert:

"Szívből gratulálok a kilencedik német Landtag második legerősebb erejének! Helyes az irány!"

A holland Szabadságpárt (PVV) vezérétől, Geert Wilders-től ugyanakkor csupán egy szűkszavú köszöntésre futotta a Twitteren:

"Gratulálok,

AfD!!"

A Jobbik is gratulált az AfD sikeréhez

Gyöngyösi Márton közleményben üdvözölte az eredményt

 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom örömmel értesült arról, hogy az Alternative für Deutschland párt a húszszázalékos lélektani határt is meghaladva a második erőként végzett a Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartományban megtartott választásokon.

 

Az AfD mostani és korábbi eredményei nemcsak egy párt, de egy szemléletmód sikerét is jelentik. A Szász-Anhalt és Baden-Württemberg tartományokban elért eredmények után most ismét bebizonyosodott:

 

az emberek a lejáratódott XX. századi elitek helyett új, a valós problémákra választ kereső erőket szeretnének látni a politikai életben.

 

Igen beszédes az a tény, hogy a migránsok áradatát Európára szabadító Angela Merkel pártja éppen a kancellár „saját tartományának” számító Mecklenburg–Elő-Pomerániában szenvedett történelmi vereséget az AfD-től, mely noha csak a második helyet érte el, növekvő népszerűségének köszönhetően a választás győztesének tekinthető.

 

Reményünket fejezzük ki, hogy az AfD újabb sikere csak egy állomása annak az útnak, mely a szövetségi választásokon való győzelemig vezeti majd a Németország számára valódi alternatívát kínáló erőt. Meggyőződésünk, hogy a XX. század hamis vitáiban elszürkült, maguk mögött egy válságoktól szenvedő kontinenst hagyó régi pártok helyére mind több országban, köztük Magyarországon is új, az európai emberek érdekeit néző erők lépnek majd.

 

Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője