Sportoljon a fiatalság! Indul az Országos Haditorna Verseny

Sportoljon a fiatalság! Indul az Országos Haditorna Verseny

Célja a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, továbbá a sport és az egészséges életmód népszerűsítése.

Indul az Országos Haditorna Verseny - szeptembertől startolnak vármegyei fordulók. A megmérettetés során a fiatalok kipróbálhatják magukat különböző, a honvédelemhez kapcsolódó sportos feladatokban, ezáltal fejleszthetik magukat fizikailag és mentálisan, ráadásul közelebbről is megismerkedhetnek a katonasággal - számolt be a Honvédelmi Minisztérium.

Az Országos Haditorna Verseny elsődleges célja a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, továbbá a sport és az egészséges életmód népszerűsítése.

A résztvevő fiatalok a közös kihívások leküzdése során megtapasztalják milyen az igazi csapatszellem, próbára tehetik erőnlétüket, rátermettségüket, bizonyíthatják helytállásukat. A résztvevők már a versenyre való felkészülés során olyan ismereteket, készségeket sajátítanak el, amelyeknek a civil életben is hasznát veszik.

A vármegyei fordulókat az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szervezi, az alakulat katonái pedig a verseny alkalmával a honvédelem iránt érdeklődő fiatalokat tájékoztatják a különböző szolgálatvállalási, továbbtanulási és ösztöndíj-lehetőségekről.

Az Országos Haditorna Verseny ugyanakkor nem csupán a fiatalok, de az őket felkészítő iskolák számára is évről évre egyre népszerűbb: az első helyezés megszerzése akár a vármegyei fordulókban, akár az országos döntőn komoly presztízst jelent a pedagógusok és az intézményvezetők számára is.

A nevezés ingyenes, a szeptember 14-én Zala vármegyében kezdődő regionális fordulók során a magyar állampolgársággal rendelkező, 9-12. évfolyamos középiskolás diákok (legalább 1 lány részvételével szervezett) 4 fős csapatokban mérik össze felkészültségüket.

A versenyszámok a honvédelemhez kapcsolódó feladatokból állnak, mint például honvédelmi totó, kézigránát-dobás, fegyveres váltófutás, távbecslés, elsősegélynyújtás.

A regionális fordulók nyertes csapatai bejutnak a jövő tavasszal rendezendő országos döntőre.

(Címlapkép: Almási-Rab László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium osztályvezetője díjat ad át a magyar kadétcsapatnak a III. Nemzetközi Kadét kupa és az országos haditornaverseny döntőjének eredményhirdetésén Balatonakarattyán 2023. április 19-én. MTI/Katona Tibor)