Steril önzés, terméketlen jövő

Egy Angliában élő 30 éves újságírónő négy éve küzdött azért, hogy „példát mutatva” a fiatal lányoknak, sterilizáltassa magát.

Holly Brockwell 26 évesen döntötte el, hogy ő bizony nem akar anya lenni, nem akar gyermekeket és ezért művi úton szeretné terméketleníteni magát. Az orvosai próbálták figyelmeztetni, hogy még fiatal egy ilyen döntéshez és egy ilyen beavatkozáshoz, de Holly hajthatatlan maradt. Sem a családja, sem a barátai érveire nem hallgatott. 30 évesen végül „győzött”. A társadalombiztosítása terhére sterilizálták. Most már soha többé nem adhat életet egy gyermeknek. És mit mond ő maga erről:

„sokaknak még most is nehéz megemészteni, hogy egy nő is szeretné irányítani a testét és a jövőjét.”

Hollynak láthatóan tetszik a kétes rivaldafény, most már kampányt akar indítani, hogy a sterilizációt hirdesse azoknak a fiatal nőknek, akik nem kérnek a gyermekáldásból.

Ennyi dióhéjban a hír, amely után kíváncsiságból az immáron steril fiatal újságírónő nevét bepötyögtem a Facebook keresőjébe. Látni akartam, hogy ki ez a nő, mit tudhatok meg róla, mit fedezhetek fel, ami esetleg megmagyarázza visszavonhatatlan döntésének hátterét.

Holly Brockwell egy vonzó és csinos fiatal nő. Kislányos arc, nagy barna, őzike szemek, hosszú barna haj, huncut mosoly. Minden fotóján, amelyből nem kevés található a Facebook oldalán, így látható Holly, aki látszólag semmiben sem különbözik egy korabeli fiatal nőtől. Szeret társaságba járni, szórakozni, viccelődni, utazni és mindezt szelfiken is megörökíteni. Vagyis semmit nem találtam, ami arra utalt volna, hogy Holly miért is gondolkodik úgy, ahogy. Ellenben megdöbbentő módon, amellett, hogy természetesen nem mindenki ért egyet a döntésével, rengeteg gratulációt is kapott nőktől azért, mert felvállalta a küzdelmét és elérte a célját, hogy soha ne lehessen anya… mert ő akarja irányítani a testét és a jövőjét.

Holly azonban pont az irányítás jogáról mondott le. Holly eldobta mindazt, amivel a természet megajándékozta. Ő volt az élet egy bölcsője. Hány és hány nő lehet, aki szívesen cserélt volna Hollyval, hogy életet hozhasson a világra, de egy betegség vagy egy rendellenesség miatt nem teheti meg. Ami nekik szomorúan fájdalmas dráma, az Hollynak most öröm. Még öröm…aztán ki tudja, hogy Holly is mit gondol majd 2-3 év múlva. Mert ha valaki 26 évesen vagy 30 évesen még nem is akar gyermeket, ahhoz nem kell sterilizálnia magát, ellenben tud védekezni, és meghagyja magának azt a lehetőséget, hogy a jövőjéről később bármikor dönthessen, akár másképp is, mint ahogy most gondolja. Ám Holly az irányítást a végső megoldásra cserélte, most pedig másoknak is ezt tanácsolná. Holly egy jelkép szeretne lenne, és végső soron az is. De nem a nő szabadságának, hanem egy önző, önpusztító és terméketlen életnek.

Itt érdemes felhívni a figyelmet az ENSZ kétévente megjelenő World Population Prospects című kiadványára, amelyből 2015-ben az volt kiolvasható, hogy míg bolygónkat a túlnépesedés veszélye fenyegeti, addig a kontinensek közül egyedül Európa lakossága van fogyóban. Legalábbis ha Európa hagyományos nemzeteinek népességéről van szó. Ez egészen drámai jövőt vetít elénk, ha figyelembe vesszük azt a migrációs nyomást, amely pont 2015-ben érte el Európát és továbbra is egy kezelhetetlen kihívás, amit csak fokozni fog, hogy nem csupán a Közel-Keletről, hanem Afrikából is bármikor megindulhat egy népvándorlás. Afrika lakossága az előrejelzések szerint robbanás előtt áll. 2050-ig 1,3 milliárd fővel, 109 százalékkal nőhet egy olyan kontinens népessége, ahol már most sincs elegendő ivóvíz és élelmiszer a lakosság számára. El lehet képzelni, hogy kényszerből merre veszik majd az irányt… Szóval miközben elkerítenénk a kontinenst, hogy útját álljuk az egyre intenzívebbé váló népvándorlásnak, addig Holly Brockwell kampánya egy szomorú tünete a terméketlen, kihaló Európának.

Ha Holly Brockwell édesanyja is azt gondolta volna, hogy egy nő úgy irányítja a testét és a jövőjét, ha sterilizálja magát, akkor Holly Brockwell most nem mosolyoghatna nagy őzike szemekkel több száz fotón a Facebookon. Holly nem láthatott volna világot, nem szórakozhatott volna számtalan buliban a barátaival, és nem hirdethetné példaként más fiatal lányoknak azt, hogy vegyék el maguktól azt a lehetőséget, amit az ő édesanyja nem vett el magától. A lehetőséget, amelynek köszönhetően ma itt lehet köztünk a 30 évesen steril Holly Brockwell. Akik rá hallgatnak, a saját és mindannyiunk jövőjét teszik terméketlenné.