Végre kiderülhet, mekkora összegről mondott le a kormány kedvenc multijai érdekében

Az LMP-nek sikerült kiperelnie az adatokat a Nemzetgazdasági Minisztériumtól.

Szél Bernadett közleményében úgy fogalmaz: az LMP szerint az első- és másodfokú bíróság döntésének fenntartásával precedens értékű ítélet született, a kormány ugyanis nem hivatkozhat többé adótitokra a társasági adóból nyújtott adókedvezmények esetén.

Emlékeztetett: még 2014 őszén fordult közérdekű adatkéréssel a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) a stratégiai partnereknek nyújtott adókedvezmények nyilvánosságra hozása érdekébe, a tárca azonban adótitokra hivatkozva megtagadta az adatok kiadását.

Mind az első-, mind a másodfokú bíróság az LMP álláspontjának adott igazat, és kimondta, hogy az adókedvezmény is közpénznek minősül, így az ilyen formában nyújtott támogatások összege is nyilvános adat.

"Az NGM minden lehetőséget kihasznált, még az infótörvényt is módosította annak érdekében, hogy az adatok titokban maradjanak"

- fogalmazott Szél Bernadett, aki beszámolt arról is: a Kúria osztotta az LMP érvelését, hogy fontosabb, alkotmányos érdek fűződik a közpénzek felhasználásának megismeréséhez, mint az adótitok megőrzéséhez.

Szél Bernadett közlése szerint

"15 napon belül kiderül, hogy mekkora összegről mondott le az elmúlt években a kormány kedvenc multijai érdekében, és a KKV-kel szemben mekkora támogatást kaptak egy munkahely létrehozásáért".