Szabó Tímea: "Nincsen béke igazságszolgáltatás nélkül"

Szabó Tímea: "Nincsen béke igazságszolgáltatás nélkül"

Az EBESZ parlamenti ülésén a párbeszédes politikus az orosz képviselők előtt kijelentette: Vlagyimir Putyin egy háborús bűnös.

Tisztelt orosz képviselőtársak! Az önök elnöke, Vlagyimir Putyin egy háborús bűnös

- hangoztatta Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője az EBESZ parlamenti ülésén. Beszédét úgy folytatta:

"Az önök hadserege, az orosz hadsereg háborús bűnöket és emberiség elleni bűncselekményeket követ el Ukrajna területén. Pontosan egy éve Oroszország semmi mást nem tesz, mint minden nemzetközi törvényt áthágva megszáll egy szuverén országot, és közben megtámad, megkínoz legyilkol, megerőszakol és elrabol ártatlan embereket, köztük nőket és gyerekeket. Azok, akik ilyen tettek elkövetésére utasítanak, és azok, akik elkövetik ezeket a tetteket, háborús bűnösök. (...) És a háború, valamint a háborús bűncselekmények elkövetőit felelősségre kell vonni! Mert nincsen béke igazságszolgáltatás nélkül! És nekünk itt, az EBESZ-ben még keményebben kell tovább küzdenünk ezért a békéért és az igazságért."

És igen, ne csodálkozzanak: ezt a hangot valóban Magyarországról hallják. Mert még mindig több millióan vannak a hazámban olyan emberek, akik hisznek a békében, a demokráciában és a jogállamban

- fogalmazott az ellenzéki politikus az orosz-ukrán háború évfordulóján.