Szabó Tünde: 2021-ben is folytatódni fognak a sportberuházások

Szabó Tünde: 2021-ben is folytatódni fognak a sportberuházások

Szabó Tünde szerint 2021-ben újra a sporté lesz a főszerep, hiszen több mint 150 olyan hazai rendezésű nemzetközi sportesemény van tervben, amelyet támogat a kormány - írja a Magyar Távirati Iroda.

Évnyitó sajtótájékoztatóján a sportért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2020-ra tervezett közel 150 esemény kétharmadát kellett törölni, vagy elhalasztani a pandémia miatt, és ezeket idén fogják bepótolni.

"Olimpia biztosan lesz Tokióban, a kérdés csak az, hogy nézőkkel vagy nélkülük, és milyen protokollok mellett"

- emelte ki Szabó Tünde, aki hozzátette: Magyarország igyekszik minél több sportágban otthon adni olimpiai kvalifikációs versenynek. A birkózás, a női kézilabda és a vizes sportágak mellett szó van arról, hogy vívásban is itt selejtezzenek a legjobbak a tokiói részvételért.

"Nyitottak vagyunk arra, hogy a Nemzetközi Vívó Szövetség elmaradt kvalifikációs versenyeit Magyarország rendezze meg, mert ez előnyt jelentene a magyar sportolóknak"

- jelentette ki az államtitkár, aki szerint hamarosan döntés születhet ebben a kérdésben. Véleménye szerint a sikeresen lebonyolított úszó ISL-versenyek hatására sportdiplomáciailag felértékelődik Magyarország helyzete, így jött szóba a kvalifikációs események megrendezése.

"Sok függ attól, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság milyen szigorú protokollokat - oltást, esetleg negatív tesztet - ír elő, de mi készen állunk"

- hangsúlyozta. Az év idei év hazai rendezésű nagyobb nemzetközi sporteseményei közül kiemelte a labdarúgó Európa-bajnokságot, a márciusban sorra kerülő U21-es futball Eb-t, valamint a 35. vizes kontinensbajnokságot, amely az úszóknak is az olimpia előtti utolsó nagy megmérettetése lesz.

Egyúttal megjegyezte, hogy a sportági szövetségek az olimpia és paralimpiai kapcsán ugyanazt a költségvetési forrást kapják meg, amelyet 2020-ra terveztek.

"Ma már a legtöbb sportágban minden gond nélkül magas színvonalú nemzetközi eseményeket is meg tudunk rendezni"

- fogalmazott Szabó Tünde, aki hangsúlyozta, hogy 2021-ben is folytatódni fognak a sportberuházások, a sportlétesítmény fejlesztések, és várhatóan számos nagyobb, illetve kisebb beruházás fejeződik be ebben az évben.

"Ezek a fejlesztések egyaránt szolgálják az amatőr és élsportot, a létesítményeket ugyanis a gyerekektől kezdve a felnőtt profi sportolókig bezárólag sokan fogják használni"

- fogalmazott. Hozzátette, hogy az építőipari szektor gazdasági teljesítményének fenntartása az ország alapvető érdeke, amely a munkaerőpiac bővítését is magával hozza. A vidéki térségekben megvalósuló kiemelt sportcélú fejlesztések pedig a vidék sport és turisztikai ellátottságát és programkínálatát is gazdagítják.

"Ezek mind-mind olyan fejlesztések, amelyek lefedik az amatőrtől a profi sportig és az utánpótlástól a szenior sportolókig terjedő igényeket. Egyaránt azt a célt szolgálják, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk"

- húzta alá Szabó Tünde, aki szerint kiemelten fontos év lesz 2021, és a cél az, hogy a sportélet a körülményekhez képest visszatérjen a korábbi állapotába, és újra a sporté legyen a főszerep.