Szakértői vélemény: ennek a Gripennek vége!

Megkérdeztünk egy szakértőt, mi a helyzet a géppel. Ahogy fogalmazott: ezt a repülőt elvesztette a magyar haderő.

Természetesen, a legfontosabb, hogy személyi sérülés nem történt, a két pilóta, Ugrik Csaba dandártábornok és Gróf Gergely őrnagy - az elsődleges adatok alapján jól van.

Hende Csaba, honvédelmi tárcavezető ugyanakkor leszögezte, a vizsgálatot azonnal megindították, és egyelőre még az anyagi kárfelmérés is folyamatban van.

A Gripennek vége

Ez a gép már nagy valószínűséggel nem fog többet repülni - józanított ki minket a repülési szakértő.

Ami azért is elszomorító, mert összesen 14 Gripenük van (volt), így béke időben is sikerült egy 7 százalékos veszteséget elszenvednünk. Sőt, annak tükrében aztán igazán kínos is a baleset, hogy magyar vadászgépeknek kellene nemsokára megvédenie az oroszokkal szemben a Baltikum légterét...

A felvételek alapján az valószínűsíthető, hogy az úgynevezett sárkányszerkezet nem sérült meg végzetesen, de a hajtómű, a motor tönkrement, letört a függőleges vezércsík, illetve a katapult használata miatt is továbbsérült a gép - folytatta a szakember.

Természetesen helyreállítható - tette hozzá -, de az ilyen állapotban lévő repülőket már csak leselejtezni szokás, ugyanis a helyreállítás költségéből gyakorlatilag egy új Gripent is megvásárolhatnának - mondta el az Alfahírnek.

Nem tudni, ki hibázott

Tomás Maruscák, a cáslavi repülőtér szóvivője szintén úgy nyilatkozott, hogy a magyar vadászgép leszállt, de nem tudott megállni. "Azt még nem lehet tudni, hogy ez a pilóták hibája volt-e, vagy pedig műszaki problémák léptek fel" - jelentette ki a televízióban a szóvivő.

A baleset kora délután, 13.40-kor történt és a cseh védelmi minisztérium szakmai bizottsága azonnal megkezdte az ügy kivizsgálását - közölte Magdalena Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkara sajtóosztályának munkatársa.

A Cseh Televízió által a baleset után sugárzott helyszíni felvételek szerint a magyar vadászgép néhány száz méterre a leszállópályától, a vetéstől zöldellő szántóföldön áll jobb oldalára dőlve. A felvétel szerint a gép elején és a hátul, a farokfelületén is nagyon súlyos sérülések láthatóak, a gép orra például le van törve. A televíziónak nyilatkozó cseh szakértő ennek ellenére úgy vélte, hogy a javítások után a magyar gép újra működőképes lehet. A szántóföldön láthatóak azok az ejtőernyők is, amelyekkel a két pilóta elhagyta a gépet. A balesetet szenvedett repülőgép körüli területet a hatóságok lezárták.

A repülőtér szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a baleset idején az időjárás normális volt, légköri zavarok nem voltak.

A cáslavi repülőtér egyelőre nem fogad gépeket: azokat a repülőket, amelyek a baleset pillanatában a levegőben voltak, átirányították egy másik repülőtérre.