Itt a szakszervezetek négypontos követelése a szombati tüntetésre

Nem csak a rabszolgatörvényből van elegük. 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) székházában karácsony előtt alakult meg a szinte összes nagy hazai érdek-képviseleti tömörülés részvételével az az operatív munkacsoport, amely szerdán tartotta első tanácskozását. 

Az ülésen a következő követeléseket fogalmazták meg:

  1. Módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány!
  2. Kétszámjegyű minimálbéremelést, állítsák vissza a cafeteriát, rendezzék a közszféra béreit!
  3. Szabályozzák újra a sztrájkjogot, érdemi párbeszédet és egyeztetést a dolgozókat érintő törvények módosítása előtt!
  4. Dolgozzanak ki rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszert, korszerűbb formában, de hozzák vissza a korengedményes nyugdíjakat, tisztességes módon támogassák a megváltozott munkaképességű dolgozókat!

A szervezők tegnapi egyeztetésén  kormányközeli Munkástanácsok kivételével az összes nagyobb szakszervezeti konföderáció képviseltette magát. Ott volt a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) több tagszervezete, a közszférát képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) vezetői és a Liga Szakszervezetek egyik legerősebb tömörülésének, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) elnöke. 

A sztrájkköveteléseket a január 5-ére, szombatra meghirdetett fővárosi tüntetésen a Hősök terén várhatóan Kordás László MASZSZ elnöke olvassa majd fel az egybegyűlteknek.