A Szakszervezetek Akciószövetsége tiltakozó nyilatkozattal reagált Szijjártó kijelentéseire

A Szakszervezetek Akciószövetsége tiltakozó nyilatkozattal reagált Szijjártó kijelentéseire

Közösen léptek fel a Szakszervezeti Akciószövetség tagszervezetei (Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete) Szíjjártó Péter miniszter

alkotmánysértő, törvényellenes, - a munkavállalói szervezkedés szabadságát súlyosan veszélyeztető kijelentése ellen

 

- fogalmaztak csütörtökön kiadott közleményükben. 

Emellett kiemelték benne a miniszter esküjét, miszerint az Alkotmányt és az alkotmányos jogszabályokat megtartja. 

Kirúgják azt a külügyest, aki a járvány miatt otthonról dolgozna

Volt még egy nagyon fontos varázskifejezés: home office és az erre vonatkozó törekvés. Ezt sem engedélyeztem, és nem fogom engedélyezni a jövőben sem. - mondta Szijjártó Péter a nagyköveti értekezleten. A luxusnyaralásából nemrég hazatért külügyér azonban nem állt meg ennyinél. Még listázná is azokat a munkatársakat, akik esetleg arra vetemednének, hogy a járvány miatt, inkább otthonról végeznék az irodai munkát.

Szijjártó a közleményt megelőző napon úgy fogalmazott:

szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a külügyminisztériumban, ezután sem fogunk. És ha valakinek ilyenhez van kedve, az szintén megkapja lehetőséget arra, hogy ezt a játékot a minisztériumon kívül játssza. Nem engedjük meg ezt természetesen a jövőben sem.

Az Akciószövetség úgy véli, a fentebbi kijelentés kijelentése

nyílt fenyegetés lehet mindazoknak, akik törvényekben biztosított érdekképviseleti jogosultsággal szeretnének élni.

A szervezet tagjai azt követelik a minisztertől, hogy munkáltatóként és Magyarország Kormányának minisztereként mindenkor tartsa tiszteletben az Alaptörvényt, valamint szerezzen érvényt a munkavállalói jogokat garantáló törvényi előírásoknak.