Még a fideszesek negyede is támogatja a szankciókat

Még a fideszesek negyede is támogatja a szankciókat

A Republikon Intézet legfrissebb kutatása meglepő eredményt hozott. Az Oroszországot sújtó szankció a kormányzati propaganda egyik fő célpontja és nincs olyan magára valamit adó fideszes politikus aki nem mantrázná el egy nap legalább egyszer, hogy a szankciók csak kárt okoznak. Sőt, „a magyarok 97 százaléka elutasítja a brüsszeli szankciókat!”

Ezek után a Republikon felmérése azt mutatja, hogy még a Fidesz-KDNP szavazók negyede is egyetért az Európai Unió Oroszország elleni szankcióival. Az arány tehát némileg árnyalja azt a bizonyos 97 százalékot, de az összképet tekintve is változott a helyzet, mivel a válaszadók 46 százaléka értett egyet a szankciókkal, és csak 32 százalék ellenzi azokat.

A kutatás azt nem vizsgálja, hogy ez akár azért is lehet, mert minden kormányzati propaganda ellenére, az Orbán kormány végül mindig megszavazza a szankciókat, legutóbb a 10. EU-s szankciós csomagot fogadta el.

A 24.hu-n idézett Republikon felmérés alapján élesen elválik az ellenzékiek és Fidesz-szavazók véleménye szankciók kérdésében: míg a 2022-ben együttműködő ellenzéki pártok (DK, Momentum, MSZP, LMP, Jobbik, Párbeszéd) szavazóinak több mint kétharmada 68százaléka támogatja, addig a Fidesz-KDNP szavazóinak 60 százaléka elutasítja a szankciókat.

Azonban nem minden fekete-fehér, a Fidesz-KDNP szavazók 23 százaléka, azaz közel egynegyede valójában támogatja a szankciókat, és kevesebb mint kétharmaduk ért egyet a szankcióellenes narratívával, továbbá a hatpárti ellenzék szavazóinak 7 százaléka is ellenzi a szankciókat.