Már hiányzott: egy új párt révén visszatér a fedélzetre Szanyi kapitány

Már hiányzott: egy új párt révén visszatér a fedélzetre Szanyi kapitány

Az IGEN és a Magyar Szolidaritás Mozgalom együttműködéséből új radikális baloldali formációt alakít Szanyi Tibor. Az MSZP egykori fenegyereke már korábban is összerúgta a port korábbi pártjával, januárban pedig végleg el is hagyta a mára a parlamenti küszöb köré süllyedt szocialistákat.

A Kapitány elhagyja a hajót

Még ha nem is utolsóként. Szanyi Tibor, az MSZP korábbi meghatározó politikusa a Twitteren jelentette be, hogy kilép a szocialista pártból. Döntését az Indexnek azzal indokolta, hogy "az MSZP nem, vagy nem eléggé baloldali."

A Mandiner értesülései szerint azonban most

Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom

néven egy új formáció jött létre, melyről a Fidesz-közeli portál úgy tudja, decemberben alapították (tehát mg az MSZP-ből történt kilépés előtt), a bejegyzési kérelem pedig februárban érkezett a bírósághoz.

A párt leendő elnöke Huszti Andrea, a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezeti igazgatója lesz, őt a Bajnai Gordon-féle Együtt–PM körül lehetett korábban felfedezni. Az alapítók köz szerepel Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke, aki a DK színeiben lett képviselő, de mára elhagyta Gyurcsányékat. Ugyancsak az alapítók között találjuk Kalmár Szilárdot, aki 2009-ig volt az MSZP politikusa, 2010-2011 között a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke, majd a szélsőbaloldali A BAL – Balpárt alelnöke volt.

Áfacsökkentés pálinkára?

Mintegy 60 százalékkal esett vissza tavaly a pálinka kereskedelmi forgalma a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetésének hatására, az ágazat stabilitásának megőrzése érdekében a Magyar Pálinka Lovagrend a szakmai szervezetek támogatásának megszerzését követően szorgalmazná a Pénzügyminisztériumnál (PM) a termék általános forgalmi adójának (áfa) 27 százalékról 5 százalékra csökkentését.