Szávay kiosztotta a kettős mércével támadókat

"Megnyugtatok mindenkit, nincs veszélyben Szerbia területi épsége, nem áll szándékomban ezt a helyiséget Magyarországhoz csatolni!".

Szávay István fogadóirodájában arról beszélt a sajtónak, hogy irodájának októberi megnyitása óta milyen kritikák illették, és ezeket miért utasítja vissza. A magyar parlament képviselője delhir.info szerint ismét leszögezte:

az irodanyitással nem az volt a célja, hogy ellenségeskedjen, hanem az, hogy a helyi magyarság érdekeit segíthesse.

A feljelentett politikus szerint már önmagában az is beszédes, hogy a vizsgálat csak az iroda tábláján található Jobbik-logóba tudott belekötni. Ugyanakkor ez Szávay szerint semmilyen illegális politikai tevékenységet nem valósít meg, így nem is hajlandó azt eltávolítani. Közölte: ha megbüntetik, akár a strasbourgi bíróságig is el fogja vinni az ügyet.

Nem csatolja el az irodát

"Megnyugtatok mindenkit, nincs veszélyben Szerbia területi épsége, nem áll szándékomban ezt a helyiséget Magyarországhoz csatolni, az irodám ezidáig is a szerbiai törvényeknek megfelelően működött és ezután is úgy fog" - fogalmazott Szávay.

A Délhír szerint a szerbiai magyar és szerb politikai pártok nyilatkozataira reagálva a képviselő azt mondta:

"Elszomorít, hogy többen is arról beszélnek, nem kell ’külföldről’ beleszólni az ’itteniek’ dolgába, miközben például Deli Andor is ’határon túl’ politizál, amikor a Fidesz magyarországi listájáról jutott Európa Parlamenti képviselői poszthoz. Éppen ezért inkább arra biztatom Deli képviselő urat, hogy nyisson ő is képviselői irodát Szerbiában – mert hogy nincs neki – és délvidéki magyar politikusként adjon ő is minél több lehetőséget a választópolgároknak a vele való találkozásra."

A szerb pártok vádaskodása kapcsán Szávay kiemelte:

"Nem értem a szerbiai pártok kettős mércéjét, hiszen amíg például a haladók Boszniában vagy más olyan országokban tartanak fenn pártirodákat, ahol jelentős szerb kisebbség él, addig engem nem egy párthelyiség, hanem egy képviselő iroda miatt vegzálnak. Másrészt pedig miközben más külföldi pártok, így például a horvátországi vezető politikai erők is óriásplakátokon hirdették magukat Szabadkán, addig a zentai irodám táblája szúrja a hatóságok szemét. Engem és a pártomat egyébként nem zavarná, ha egy szerbiai politikus egy szerbek által lakott magyarországi településen irodát nyitna, azzal az indokkal, hogy a magyarországi szerb nemzeti kisebbségek érdekét szolgálja."

Erről szól az iroda

Szávay István továbbiakban arra is kitért, milyen feladatokat lát el az irodában: mint mondta, több megkeresést is kapott, egy vállalkozó például arra panaszkodott, hogy a magyar állam által a VMSZ-re bízott mintegy 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési összegből ismeretség nélkül nehéz forrásokhoz jutni. A képviselő ezért a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésén zárónyilatkozatba foglaltatta az átláthatóság növelését, amit el is fogadtak.

Ezen túl a Jobbik alelnöke beszámolt arról is, hogy megkeresték a 40 délvidéki magyar mesterképzés-hallgató ösztöndíjának elvétele miatt is. Szávay ennek kapcsán reményét fejezte ki, hogy a Magyar Nemzeti Tanács felülvizsgálja az ügyet, mert elfogadhatatlannak tartja, ha az anyaországból kapott pénzt diszkriminatív módon, a tehetséget és a tanulmányi eredményeket büntető módon használják fel.