Százával rohamozzák meg az induló vonatokat a migránsok

A migránsok úgy tudják, hogy most "határozatlan ideig" szabadon indulhatnak útnak, és nem szedik le őket a vonatokról sem.

A migránsok úgy tudják, hogy most "határozatlan ideig" szabadon indulhatnak útnak, és nem szedik le őket a vonatokról sem. Szerintük Angela Merkel német kancellár szólt rá Orbán Viktor miniszterelnökre.

A Belügyminisztérium hétfőn azt közölte, hogy a migránsok csak úti okmányokkal és érvényes vízummal juthatnak tovább Magyarország területéről Németországba. Ezeknek hiányában nem tudták továbbengedni a migránsokat, hiába rendelkeztek többen is érvényes vasúti jeggyel.

Közben az ARD német közszolgálati adó a Twitteren azt írta: Berlinből különvonatokat küldenek a szír menekülteknek Budapestre. Ezt a német kormányszóvivő cáfolta, és közölte: nem indítanak semmilyen különvonatokat sem. Steffen Seibert a Twitter mikroblogportálon azt írta, hogy "nincsenek különvonatok", és "az uniós jog érvényes", amely szerint "aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást".

A kormányszóvivő arra, a Twitteren megjelent értesülésre reagált, amely szerint Németország budapesti nagykövetségének szervezésében a német állam "chartervonatokkal" szállítja el Magyarországról Németországba a szír menedékkérőket.

Az értesülésre a német külügyminisztérium is reagált, a Twitteren azt írták, hogy "tudomásunk szerint kacsáról van szó".