Százhalombatta nem kér Csányi gumifeldolgozójából! Akkor sem épülhet fel, ha nem káros

Akkor sem Százhalombattán épül fel a Homatech Recycling Zrt. tervezett gumifeldolgozó üzeme, ha bebizonyosodik, hogy a beruházás egészségre ártalmatlan.

A polgármester bejegyzésében beszámolt róla, hogy a tervezett gumifeldolgozó üzem döntéshozó tulajdonosával, Csányi Sándorral tárgyalt a kérdésről. Felidézte, hogy Csányi Sándor a Magyar Tudományos Akadémiát kérte fel a beruházás felülvizsgálatára. Az üzletember arról tájékoztatta, hogy csak akkor valósítja meg a gumifeldolgozót, ha az az egészségre ártalmatlan, de akkor sem Százhalombattán - írta Vezér Mihály.

A Homatech Recycling Zrt. tavaly novemberben jelentette be, hogy Százhalombattán több tízmillió eurós beruházással károsanyag-kibocsátással nem járó új üzemet tervez építeni, amely

éves szinten 30 ezer tonna használt gumi, illetve gumihulladék környezetbarát hasznosítására lesz képes, és ötven új munkahelyet teremt.

Ahogy arról lapunk beszámolt, az igazán nagy gond az volt, hogy a Csányi-érdekeltség egy pirolízis technológián alapuló gumifeldolgozó üzemet telepített volna Százhalombattára, egy olyan technológiát, amely Európában üldözött. Ennek oka, hogy nagy mennyiségben képez rákkeltő salakanyagot, miközben a gumiabroncsokat 350-400 Celsius fokon "elégeti".

Ezzel szemben, a gumiabroncsot anyagában kell újrahasznosítani, a gumitörmeléket például az aszfaltozás során is fel lehet használni, komolyabb haszonnal.

Azonban a Homatech Recycling Zrt. által alkalmazott technológia során rákkeltő szénszálak, illetve pirolízis gáz, olaj és koksz jönnek létre, amelyet nem képes bent tartani egyetlen rendszer sem.

Valószínűleg, pont ezért lett nemzetgazdasági szempontból kiemelt a beruházás, hiszen

ez mentesíti a céget a különböző engedélyek beszerzése alól. A tervezet szerint ugyanis nem kell a településtől építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye a beruházás esetében.

A Homatech szerdán közölte az MTI-vel, hogy felkérte a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) a beruházás teljes technológiájának és a várható környezetvédelmi hatásoknak a vizsgálatára. A cég tulajdonosai a lakossági véleményeket figyelembe véve döntöttek arról, hogy a már meglévő nemzetközi tanúsítási eljárásokon felül az MTA-t is felkérik az üzem környezetvédelmi vizsgálatára. A független vizsgálat eredményei az év második negyedévére várhatók, amelyekről a cég tájékoztatni fogja az érintetteket - írták.

A gumifeldolgozó létesítésének terve ellen Százhalombattán már tavaly lakossági tiltakozás indult, és januárban a képviselő-testület is határozatban kérte arra a céget, hogy ne a városban építsék meg az üzemet.

[fb_pages_codes:econation]