Százhalombattáról civilek űzték el a gumiégetőt – Kaposváron a teljes ellenzék összefogott ellene

A pirolízis egy alkalmatlan, működésképtelen technológia.

 

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere április elején jelentette be, hogy a városban épül fel az 50 embert foglalkoztató gumihulladék-feldolgozó üzem, mely egyébként Csányi Sándor érdekeltségébe tartozik. Az eredetileg Százhalombattára tervezett beruházás révén évente 30 ezer tonna abroncsot dolgoznának fel hőbontásos (pirolízis) technológiával. A kritikusok szerint ez a folyamat nagy mennyiségben képezhet rákkeltő salakanyagot, miközben a gumiabroncsokat 350-400 Celsius fokon „elégeti”.

Pintér Attila az MSZP városi elnöke a szocialisták, a DK, az Együtt, a Jobbik és az LMP pénteki közös sajtótájékoztatóján azt mondta: az ellenzéki pártok ezúttal konkrét ügyben kérik a kaposváriak támogatását. Ezért folytatják a beruházást ellenzők aláírásának gyűjtését, és fórumokat is szerveznek szakértők részvételével. Takács Richárd (Jobbik), a Somogy Megyei Közgyűlés tagja azt közölte: az ellenzéki pártok azért tudnak most összefogni, mert nem pártpolitikai, hanem olyan kérdésről van szó, amely a Kaposváron és környékén élők egészségéről szól. Össze kell fognunk az önkény és azon döntés ellen, amelyet a polgármester, valamint a közgyűlés ránk kényszerít – hangoztatta. Százhalombattán civil tiltakozás lehetetlenítette el a beruházást Illés Zoltán, korábbi fideszes, környezetvédelmi államtitkár, a rendezvény egyik felszólalója az alfahir.hu akkori kérdésére azt mondta, hogy 

„a pirolízis egy alkalmatlan, működésképtelen technológia, s meglátása szerint Csányi Sándort félrevezették, csak így mondhatott igent erre a beruházásra.”

A Fidesz most úgy reagált a kaposvári ellenzék felvetésére, hogy a baloldal legyen tisztességes és hagyjon fel a riogatással, a hisztériakeltéssel, a félretájékoztatással. A kormánypárti közlemény szerint a hulladék feldolgozása közügy, ha nem cselekszünk, elborít bennünket, kárt okoz a természetnek, benne az embereknek.