Százra emelkedett az újévi japán földrengés áldozatainak száma

Százra emelkedett az újévi japán földrengés áldozatainak száma

A 7,6-es erősségű rengés nyomán több mint 200 eltűnt személyt még keresnek.

Az újév napján Japán középső részét megrázó erős földrengés halálos áldozatainak száma szombatra elérte a 100-at és mintegy kétszáz személyt még keresnek a helyi hatóságok jelentése szerint. A Noto-félszigetet és a környező területeket sújtó földmozgás után cunamiriadót adtak ki a tengerpart mentén fekvő területekre.

A pusztító földrengés és az azt követő szökőár házak százait döntötte romba, és számos települést elvágott a világtól.

Az MTI beszámolójában kifejtette, a Richter-skála szerinti 7,6-es erősségű rengés jelentős szerkezeti károkat és tüzeket okozott a Japán-tenger partján fekvő Isikava prefektúrában. A helyi hatóságok szerint még mintegy száz helyszínen lehetnek emberek a romba dőlt épületek alatt.

Szombaton reggel 211 embert tartottak nyilván eltűntként.

Az illetékes hatóságok 31 ezer embert evakuáltak 357 ideiglenes szállásra, de a segélyszállítmányok eljuttatása hozzájuk még nehézségekbe ütközik a megrongált úthálózat miatt. Egyes menhelyeken a vezetékes vízellátás az okozott károk miatt nem biztosítható, ami a vízöblítéses illemhelyek működésképtelensége miatt higiéniai problémákat okoz.

Mindemellett a térséget utórengések is sújtják, közöttük egy 5,3-as erősségű szombat reggel.

(Címlapkép: Kiégett autók roncsai egy szinte teljesen megsemmisült bevásárlónegyed helyén az Isikava prefektúrában fekvő Vadzsimában 2024. január 5-én. MTI/AP/Komae Hiro)