A szerb elnök erős hadsereget akar, 700 millió eurót költenek fegyveriparra év végéig

A szerb elnök erős hadsereget akar, 700 millió eurót költenek fegyveriparra év végéig

Aleksandar Vucic szerint Szerbiának erős hadseregre van szüksége, "ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne".

Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád - közölte Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) helyszíni beszámolója szerint a szerb elnök rámutatott, hogy óriási a fegyverkezési verseny a világon, ezért Szerbia sem maradhat le. Mint mondta, jelenleg a költségvetés két százalékát fordítja Belgrád a hadseregre, míg más országokban ez legalább négy százalék. Ezért növelik meg az eddigi másfélmilliárd eurós hadi költségvetést további 700 millióval.

"Akinek nincs erős hadserege, azt megtámadják" - húzta alá.

Amellett pedig, hogy a saját hadseregét és hadi iparát erősíti, a tervek szerint francia harci repülőgépeket is beszerez majd Szerbia.

Aleksandar Vucic közölte, a francia Dassault Aviation SA Rafale repülőgépek beszerzése további hárommilliárd eurós kiadást jelenthet, a tárgyalások azonban még folynak a gyártóval.

Az elnök bejelentése szerint a szerb hadiipar a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet saját gyártású drónok és pilóta nélküli gépek előállítására.

Aleksandar Vucic közölte: nagy az érdeklődés a szerb fegyverek iránt, mindenki fegyverkezik, mindenki háborúra készül.

A szerb elnök néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy megnyílik a hadsereg elitegységeibe történő jelentkezés pályázata. A tervek szerint a különleges egységek létszámát a közeljövőben 1500-ról ötezerre növelik, az ott szolgálók bérét pedig jelentősen megemelik.

A szerb hadsereg korszerűsítése az utóbbi években jelentős mértékben Oroszországtól függött, Belgrád harckocsikat, páncélos járműveket, helikoptereket és harci repülőgépeket kapott, illetve vásárolt Moszkvától.

 {block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}