Nem tudott magyarul a szerb férfi, ezért megfosztották állampolgárságától - azt állítja csak elfelejtette a nyelvet

Nem volt egyszerű.

A férfi kérelmét egy kis falu önkormányzatához adta be és nyilatkozott arról, hogy érti és beszéli is a magyar nyelvet.

A magyar állampolgárság megszerzését követően szinte azonnal Németországba költözött, ahol három év múlva valamilyen ügyben problémája akadt, ezért elment a berlini magyar nagykövetségre.

Az ott dolgozók vették észre, hogy a magyar nyelvet szinte egyáltalán nem beszéli, ezért jegyzőkönyvet készítettek, ami alapján a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megállapította, hogy anno hamisan nyilatkozott nyelvtudásáról és ezáltal a honosítás egyik feltétele nem teljesített.

A nyelvtudás hiánya miatt állampolgárságát visszavonták.

A férfi bíróságon támadta meg a döntést. Érvei szerint a 2011-es nyelvtudását kell figyelembe venni az állampolgárság kapcsán, márpedig az, hogy akkor megkapta, bizonyítja, hogy abban az időben tudott magyarul.

Azóta viszont évekig idegen nyelvkörnyezetben élt és egyszerűen elfelejtette.

A hivatal azzal vágott vissza, a probléma éppen az, hogy a férfi a honosítást a nyelvtudására vonatkozó valótlan tartalmú nyilatkozattal szerezte meg, tehát az nem lehet okirati bizonyíték. Az ügyfél jelenlegi nyelvtudásából pedig igenis vissza lehet következtetni a három évvel ezelőttire, tekintve, hogy ha valaki most nem tud egy adott nyelven alapszintű kommunikációt sem lefolytatni, akkor három évvel ezelőtt sem volt erre képes - írja a lap.

A bíróság első fokon helybenhagyta az állampolgárság visszavonását, amibe a férfi nem nyugodott bele.

A Kúriánál azt kifogásolta, hogy a bíróság nem rendelt ki szakértőt a nyelvtudása megítélésére.

A Kúria válasza erre az volt, hogy az állampolgársághoz szükséges nyelvtudás lényege pont az, hogy lehetővé teszi a mindennapi helyzetek megoldását az adott nyelven. Ennek hiányának megállapításához pedig nincs szükség szakértőre.

Életszerűtlennek minősítette továbbá azt is, hogy a férfi állítása szerint az idegen nyelvkörnyezet miatt felejtett el három év alatt magyarul, miközben az állampolgárság megszerzése előtt is idegen nyelvi környezetben élt Szerbiában.

A férfi állampolgárságra végül visszavonásra került.