Lavrov: "A közvetlen nácizmus egyre több európait kerít hatalmába"

Lavrov: "A közvetlen nácizmus egyre több európait kerít hatalmába"

Az orosz külügyminiszter a szovjet éra megidézése mellett megint megmondta a tutit...

Oroszország úgy látja, hogy a nácizmus egyre több európai országot kerít hatalmába - hangoztatta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Nemzetközi Ruszofil Mozgalom alapító kongresszusának keddi moszkvai megnyitóján.

"Nemcsak neonácizmust látunk, hanem azt is, hogy a közvetlen nácizmus egyre több európait kerít hatalmába.

Látjuk, ahogy a szemünk előtt rombolják le a történelmet, rombolják le a szent emlékműveket, amelyek egyébként nemcsak a Szovjetunió népei katonáinak állítanak emléket, hanem amelyeket a nagy háborúban velünk együtt harcoló szövetségesek tiszteletére állítottak, legyenek franciák, csehek, szlovákok, más népek" 

- fogalmazott az MTI szerint Lavrov, hangoztatva, hogy szerinte a Nyugat háborúra kényszeríti Oroszországot, mert világuralmának akadályát látja benne.

Miközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Washingtonban köszönetet mondott Joe Biden amerikai államfőnek azért, hogy Európát segített "megszabadítani az orosz energiafüggéstől", az energiaigények kielégítésének költsége "több mint háromszorosára nőtt" - vélte az orosz külügyminiszter. Szerinte a Nyugat hibrid háborújának egyik célja Oroszország démonizálása a világ közvéleményében, egyebek között azzal, hogy Moszkvát teszi felelőssé az energiaárak emelkedése miatt.

"Az angolszász világ az AUKUS típusú blokkstruktúrák létrehozásával, a NATO katonai infrastruktúrájának ázsiai előmozdításával egy nagyon komolyan veendő, sok-sok évre szóló konfrontációt jelent be. Mert nem látom, hogy a nagy ázsiai civilizációk hogyan fognak ehhez "tisztelegni", ahogyan az Európai Unió, sajnos, megtette, hogyan fognak szófogadóan engedelmeskedni Washington és más angolszász kollégák terveinek" - fejtegette Lavrov.

"Mi nem igyekszünk senkit sem visszatartani jogos érdekeinek érvényesítésétől, de amikor azt hangoztatják, hogy az egész világot alá kell rendelni, mondjuk, az észak-atlanti szövetségnek, és már Ázsia az a terület, ahol neki (a Nyugatnak) kell mindenkinek parancsolnia, akkor nem hiszem, hogy az orosz népben és a világ civilizációinak túlnyomó többségében rejlő igazságérzet megteheti, hogy ne hallassa súlyos szavát" - tette hozzá.

Az orosz tárcavezető szerint a ruszofília értéke abban rejlik, hogy Oroszország "senkit nem hív szent háborúra a Nyugat, a keresztes lovagok és bárki más ellen". Az orosz diplomácia vezetője kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a Nyugat széles körű kampányt indít majd a ruszofil mozgalom támogatóinak lejáratására, és mindenért Moszkva "mesterkedéseit" fogja hibáztatni, ahogy ezt a közelmúltbeli moldovai és georgiai eseményekkel kapcsolatban tette.

Hangsúlyozta a népek barátságát előmozdító hagyományok fontosságát. Ezek szerinte "ma nem üres szavak", ahogy nem voltak a Szovjetunió idején sem, "de ma az emberekhez való emberséges viszonyulás az egész bolygón időszerűbb, mint valaha, ma a diktátum minden megnyilvánulásával szembeni fellépés szükségessége időszerűbbé vált, mint valaha".

"Az az álláspont, amelynek lényege, hogy csupán azért, mert valaki szereti Oroszországot, vagy akár csak azért, mert nyilvános helyen oroszul beszél, ki kell közösíteni, egyáltalán nem tükrözi a mi értékeinket, a mi módszereinket" - magyarázta az orosz külügyminiszter.