Szervezkedik Mesterházy

Ismét felbukkant a korábbi MSZP-elnök, aki a kispárttá zsugorodó szocialistákból „a baloldal legmeghatározóbb erejét” varázsolná.

Országjárásba kezdett a közelmúltban Mesterházy Attila, aki vidéki helyszíneken, MSZP-s pártfórumokon szerepel mostanában – értesült a Magyar Nemzet. A lap információi szerint Mesterházy – aki két súlyos választási vereség után május végén mondott le a pártelnökségről – a hét elején Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vett részt egy nagyobb létszámú, több mint száz ember részvételével megtartott fórumon, korábban pedig Szabolcsban és Bács-Kiskun megyében is tartottak már hasonló, kötetlenebb jellegű beszélgetéseket.

Az országjáró ember

A szocialisták volt elnöke ezeket a találkozókat igyekszik rendszeressé tenni, s minden hónapban más-más megyében szeretne találkozni a helyi pártvezetőkkel és párttagokkal. MSZP-s források szerint a fórumok fő témája alapvetően a szocialista párt megerősítéséhez szükséges javaslatok összegyűjtése. Ez embertpróbáló feladatnak tűnik, hiszen egyre kevesebben kíváncsiak a szocialistákra.

A találkozókon állítólag javaslatokat dolgoznak ki, hogy az MSZP ismét a baloldal legmeghatározóbb erejévé válhasson. Ilyen javaslat például, hogy a politikai közbeszédben tabunak számító kérdésekről beszélni kell, mint ahogy ez korábban felmerült a pártban a Jobbik erősödése kapcsán. Emlékezhetünk, lett is nagy felháborodás annak idején a liberális „értelmiség” körében, hiszen a tabukérdések ugyebár azért tabuk, mert azokról nem beszélünk.

A legutóbbi, borsodi rendezvényen szó volt egykori szövetségeseik, a többi baloldali kispárt helyzetéről is. A megbeszélésen kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc nem az Orbán-rendszer ellensége, hanem épp a része.

A fórumokat az a Harmadik Hullám Platform szervezi, melynek 2001-es alapítása Mesterházy nevéhez fűződik. Ám 2009-es pártelnökké választásakor lemondott a platformban betöltött tisztségéről, azt Bárány Balázs országos elnökségi tag vezeti.

Mesterházy Attila lemondása óta kerülte a nyilvános szerepléseket, bár a Kiss Péter halála miatt kiírt időközi országgyűlési választáson az MSZP-s jelölt, Horváth Imre mellett kampányolt. A megüresedett elnöki széket tavaly nyáron Tóbiás József foglalta el, aki a parlamenti frakciót is vezeti. Tóbiással mondhatni még szürkébb lett az MSZP, többen úgy vélik, jelenleg „vezetés nélküli a párt”.

Mindenesetre érdeklődve várjuk a folytatást, és a kispárt további (le)épülését.