Tüntetés az SZFE-nél: "az elmúlt tíz évben oktatók és hallgatóik először álltak ki együtt"

Tüntetés az SZFE-nél: "az elmúlt tíz évben oktatók és hallgatóik először álltak ki együtt"

Az Iványi Gábor lelkész vezette Oltalom Karitatív egyesület szervezett szimpátiatüntetést péntek estére az autonómiáját féltő Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói mellett az épület elé.

Iványi Gábor lelkész kiemelte, hogy az SZFE diákjai valódi kockázatot vállaltak, hiszen aki megszólal a szabadság érdekében, annak számítania kell a hatalom haragjára, de ez nem lehet akadálya a megszólalásnak és a cselekvésnek. Ennek a nyomorult népnek szüksége van arra, hogy legyenek olyan színészek akik megtanítanak sírni, nevetni.

Először fordul elő az elmúlt 10 évben, hogy oktatók és hallgatóik együtt álltak a lábukra és mondták el, hogy "elég volt!". 

Ugyanakkor a lelkész nem érti miért hallgatnak az akadémikusok, legalább az elmúlt napok történéseit követően meg kellene szólalniuk: "hol vannak az egyetemek és rektoraik?" . Idáig hallgatott az ország, átkozott csönd volt, ezt most meg kellett végre törni - tette hozzá. A politikusok számára „ébresztő” erejű kell, hogy legyen az, hogy a diákok elutasították, hogy a pártok meglovagolják a demonstrációkat. "Ki kell álniuk az utcára".

Ti vagytok a mi jobbik arcunk, a mi jövőnk. 

 

-zárta beszédét Iványi.

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója szerint egyre nehezebb a gyerekszegénység ügyét képviselnie. A szegregátumok kapcsán érti miért nehéz az élet, de döntéshozói szinten tanácstalan. Ahogy mondja, ahol van erőforrás és hatalom, ott lennie kellene felelősségnek is. Saját magát a kormány szemében már a megtűrt kategóriába sem sorolja, mivel már szakmai alapon sem támogatják. történt ugyanis, hogy az Igazgyöngy támogatásait az Orbán-kormány idén megfelezte, a hiányzó 8,5 millió forintot a közösség adta össze a napokban.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen tiltakozó fiatalok az Ej, a titkos szerelem kezdetű népdal parafrázisával kezdték a mai sajtótájékoztatójukat: Ej, a titkos egyetem titkosan kezdődik, mégis utoljára kivilágosodik. Ezt a napokban a diákok a Katona József Színház színpadán is elénekelték, így lassan a tiltakozás hivatalos dalává válik.

Bíró Kriszta, az Örkény Színház színésze azért „áll itt, mert utálja, hogy itt kell állnia”.

Itt vagyunk veletek, a szolidaritást nem, csak a pénzt lehet elvenni

- biztatta a demonstrálókat.

NoÁr, vagyis Molnár Áron szerint nem szabad hagyni, hogy a "liberális" szitokszóvá váljon, a félelem rendszerét pedig le kell váltani, ezért nem szabad hallgatni, szolidárisnak kell lenni.

Szalay Kriszta színművész úgy látja, hogy a hatalom mindenkit el akar hallgattatni, miközben az országot nyikhaj politikusok vezetik. A tüntetést szervezői hősök a szemében, akik a történelem könyvekbe biztosan beírták magukat, mert példaképek, majd a színművésznő külön megköszönte az erdélyi egyetemisták szolidaritását.