Az SZFE-vezetését nem hatja meg a bírósági döntés, az oktatás február 1-től folytatható

Az SZFE-vezetését nem hatja meg a bírósági döntés, az oktatás február 1-től folytatható

Hiába mondta ki a Fővárosi Törvényszék, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjainak félévét nem lehet érvénytelennek tekinteni, ugyanis az visszafordíthatatlan károkat jelentene a hallgatók számára, valamint az oktatási tevékenység csak a döntés jogerős befejezése után függeszthető fel, vagyis a halasztó hatály érvényes, az intézmény vezetőit ez nem különösebben nem érdekli:

a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) jelenleg oktatás nem végezhető, az csak 2021. február 1-től, a szükséges feltételek fennállása esetén folytatható

- olvasható a szerdai közleményükben. Az indoklásuk szerint a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma ezt december 21-i határozatában erősítette meg. A vezetők közleményükben a bíróság végzését is simán átértelmezték és az ő olvasatukban szó sincs a fenntartó jogszerűtlen döntéséről. Olyannyira nem jogszerűtlen a döntésük, hogy kijelentették: "a fenntartó és az SZFE vezetése megítélése alapján a jogi feltételek továbbra is, sőt, még határozottabban fennállnak az oktatás leállításáról".

Nem lehet érvényteleníteni a színműs diákok félévét

Bár kormányrendeletben vették el a bírói út halasztó hatályát, így az Orbán-kormány által kinevezett kuratórium azonnal végrehajtható intézkedésként felfüggesztette az oktatási tevékenységet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), a Fővárosi Törvényszék kimondta, a félév elvesztése visszafordíthatatlan károkat jelentene a hallgatók számára - áll az SZFE-diákok közleményében.

Erre is akadt egy frappáns magyarázatuk, ami így hangzik:

a szeptembertől zajlott jogszerűtlen épületblokád és az SZFE vezetőinek az épületből történt jogszerűtlen kizárása lehetetlenné tette az oktatást az egyetemen és azt is, hogy annak meglétét és az egyetem akkreditációjának megfelelő minőségét ellenőrizni lehetne. Az oktatás leállítása sajnos egyenes következménye volt az őszi jogszerűtlen cselekményeknek.

 

Huszonkét SZFE-oktató jelezte, hogy nem kíván osztályt indítani jövőre

Közleményben fejezték ki az SZFE huszonkét oktatója, hogy a jelenlegi vezetéssel nem látják szakmailag elfogadhatónak és biztosítottnak az oktatás feltételeit. Közleményükben arról írnak, hogy "fájó szívvel, de elhatározásunknak megfelelően, a mai nappal elállunk az osztályindítástól." Döntésüket azzal indokolták, hogy az osztályindító tanárok a mai napig nem kaptak választ sem az osztályindításokkal kapcsolatos állásfoglalásukra, sem az ITM-hez, Palkovics Lászlónak küldött levelükre.