Lemond a Színművészeti vezetése és a szenátus is

Lemond a Színművészeti vezetése és a szenátus is

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette: tekintettel arra, hogy az egyetemi autonómia összes garanciája elveszett, lemond posztjáról - írja a 24.hu. Erről Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, valamint Novák Eszter rektorhelyettes beszélt. Az egyetem vezetői oktatói pozíciójukat megtartják, hallgatóikat nem hagyják cserben.

Döntésüket azzal indokolták, hogy az új alapítói okiratban minden jogkörétől megfosztották az egyetem vezetését és a szenátust, vagyis az intézményi autonómia minden lényeges elemét felszámolták.

Az alapítványi fenntartásba került egyetem alapdokumentumait Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök írta alá múlt héten, ennek értelmében szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé

  • nem dönthet saját működési szabályzatáról,
  • nem szólhat bele a költségvetésbe,
  • nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét,
  • nem választhatja meg az egyetem rektorát
  • nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

Az SZFE péntek éjjeli közleménye szerint az alapdokumentumokba az egyetem által javasoltak nem kerültek be, arról nem is tárgyaltak velük.

Az egyetem hallgatóinak kezdeményezésére hétfő este 19:00-kor szolidaritási utcabált tartanak a Vas utcai épület előtt. Az esemény leírásában ez olvasható:

“A Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzeti kincs, 155 éve a magyar kultúra alapköve. Szeptember 1-jétől magántulajdonba kerül. Egy olyan alapítvány irányítása alá, amelyen keresztül a kormány teljes hatalmat gyakorolhat az Egyetem felett. A mai napig egyetlen szakmai érv sem hangzott el a kényszerátalakítás sürgőssége mellett, a kormány egyeztetés nélkül hoz döntéseket az Egyetem jövőjéről. Az erről szóló törvény nem biztosítja az intézmény Alaptörvény szerinti szabadságát a felsőoktatásban. Sem hazánk, sem a nemzeti kultúra érdekeit nem szolgálja, hanem a kormány kontrollját biztosítja alapítványi formában. Az átszervezés már több felsőoktatási intézményben elkezdődött, és minden magyarországi egyetemmel megtörténhet. Ez veszélybe sodorja a felsőoktatás szabadságát!”

Az SZFE körül kialakult helyzetről és az alapítványi átalakítás tervéről mi is írtunk augusztus elején. Ekkor számoltunk be többek között arról, hogy Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját jelölte ki a minisztérium az SZFE kuratóriumának élére, amit a hallgatói önkormányzat nem fogadott el, tekintve, hogy a tárca a szenátus által összeállított szakmai szempontrendszer alapján összeállított listáról egy jelölést sem vett figyelembe, így nincs olyan tag a kuratóriumban, aki az egyetem dolgozója lenne.

Mint ismert, eddig Zsámbéki Gábor, Székely Gábor és Gáspár Máté jelentette be a felmondását.