Szíjj László azt állítja, semmi köze hozzá, ha egy miniszter kibérli a luxusjachtját

Szíjj László azt állítja, semmi köze hozzá, ha egy miniszter kibérli a luxusjachtját

Egy jacht bérbeadásával foglalkozó cég tulajdonosaként nincs közvetlen befolyásom arra, hogy kik és mikor bérlik ki azt, vagy, hogy éppen ki a bérlő vendége, ahogy nem velem kell megegyezni abban sem, ha például valakinek egy kapubejárót kell leaszfaltozni – állítja Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa a Portfolio interjújában, miután közismert, hogy jachtjain több alkalommal is láttak kormányzati szereplőket.

Ezeket a nyaralásokat azért érték bírálatok, mert nyilvánvalóan korrupciógyanút vet fel, ha egy közbeszerzéseket rendre elnyerő milliárdos nagyvállalkozó állami vezetőket kényeztet luxuskörülmények között. Szíjj ugyanakkor azt állítja, üzletemberként kezeli a hajóit, nem szívességként adja őket.

„Kezdetben egy kisebb hajóval rendelkeztem, majd, amikor láttam, hogy ezeket a jachtokat nagyon jó áron ki lehet adni, beruháztam még két nagyobb hajóba. A Covid-járvány miatt felértékelődött ez az üzlet, azt tervezem és számolgatom, hogy a téli időszakra áttelepítem őket a Karib-térségbe, és így két szezonban is ki tudjuk őket használni.”

- magyarázta terveit az interjúban.

Hozzátette: neki a legkisebb hajó a kedvence, mert ugyanazt az élményt megadja, mint a nagyobbak.

Tavaly az Átlátszó írta meg, hogy augusztus 16-án Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szíjj László luxusjachtján, a 7 milliárd forint értékű Lady MRD-en pihent családja körében Horvátországban.