Szijjártó izraeli, fehérorosz és arab emír kollégájával is tárgyalásba kezdett New Yorkban

Szijjártó izraeli, fehérorosz és arab emír kollégájával is tárgyalásba kezdett New Yorkban

A külügyér az Ábrahám-megállapodások kiterjesztését is szorgalmazta, és emellett Trumpot sírta vissza az ENSZ közgyűlésén.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter többek között fehérorosz, izraeli és egyesült arab emírségekbeli kollégájával is kétoldalú találkozót folytat az ENSZ-közgyűlés alkalmából csütörtökön New Yorkban - írja az MTI.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a fehérorosz hivatali partnerével való találkozó kapcsán a kommunikációs csatornák nyitva tartásának fontosságát hangsúlyozta, mondván, hogy ennek híján a békének még a reménye is odavész.

"Ha nem beszélünk egymással, akkor minden erőfeszítés a csatatérre fog összpontosulni, s az újabb és újabb emberhalálhoz fog vezetni, ezért mi a kommunikációs csatornák nyitva tartása mellett érvelünk"

- húzta alá az Orbán-kormány minisztere.

"Ezért is találkozom ma a belarusz kollégával, akinek el fogom mondani, hogy Magyarország a békében érdekelt. Abban fogom kérni a segítségét, hogy Belarusz ne tegyen semmi olyan lépést, amely a háború meghosszabbodásához, időbeli vagy földrajzi kiterjedéséhez, eszkalációjához vezetne" - mondta.

"Arra fogom kérni, hogy ők is a béke oldalán álljanak, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ez a háború minél előbb véget érjen, az emberi szenvedések korszaka Ukrajnában végre záruljon le" - tette hozzá.

Ezután a tárcavezető kitért arra is, hogy az izraeli és az egyesült arab emírségekbeli külügyminiszterrel elsősorban a közel-keleti béke kiteljesedéséhez szükséges további lépések lesznek napirenden.

Leszögezte, hogy fontos lenne az Izrael és több arab ország viszonyát normalizáló Ábrahám-megállapodások kiterjesztése, ugyanis ez nagymértékben hozzájárult már eddig is a térség békéjéhez, ami globálisan is jelentős pozitív hatásokkal járt.

Majd emlékeztetett, hogy a régióban évtizedeken át szenvedtek az emberek a háborús eseményektől, a terrortámadásoktól, mígnem szerinte egy "bátor húzással" Donald Trump előző amerikai elnök tető alá hozta a békeegyezményt Izrael, illetve Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Marokkó között.

Ennek nyomán rendkívül pozitív változások kezdődtek a helyi lakosok mindennapi életében a biztonság tekintetében, kölcsönösen nagykövetségek nyíltak, megerősödtek a gazdasági kapcsolatok, közvetlen légi járatok indultak - sorolta.

"Tehát hogyha reményt keresünk a békére, akkor a Közel-kelet és az Ábrahám-megállapodások felé kell fordulnunk"

- összegzett a külügyér.

(Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója Eli Cohen izraeli külügyminiszterrel New Yorkban 2023. szeptember 21-én. MTI/KKM)